Utpressning mot elkunderna

Idag fick vi en ”squezze” på elmarknaden Nordpool. Elpriset, räknat i öre per kwh har femfaldigats. Från runt en femtioöring till som mest 261 öre.

En vanlig mindre villa drar ca 20 000 kwh per år. Vi kan göra ett antagande att det under en kall dag går åt ca 85 kwh per dag.  I de södra delarna av Sverige, än värre ju längre norrut man kommer.

”Överpriset” per kilowatt är ca 2 kr före skatter och avgifter. 85 kwh * 2 kr gör att det kostar ca 170 kr extra per dygn att värma det lilla huset. Chockhöjning kallar Sydsvenskan det.

Konsumenterna i södra Sverige kan räkna med kraftigt höjda nätavgifter. Sverige ska anpassa sina låga priser till de som finns inom EU, främst Tyskland. Då behövs kraftigare kablar för att exportera vårt överskott av el. Den svenska konsumenten får således betala sin elräkning på mer än ett sätt.

Marknadskrafter sa Bill, tjuvar sa Bull. Vad säger ni?

Jag säger att man bör ta sig en extra titt på E.on, Hafslund och Fortum som långsiktig investering. Har själv tidigare ägt lite i Fortum men inte i skrivande stund.

Annonser

3 comments on “Utpressning mot elkunderna

 1. Hej,
  visste du att elpriset är i Tyskland ännu dyrare än i Sverige?

  Jag är en tysk, bor i Sverige, men har fortfarande en lägenhet i Tyskland. Elpriset är mellan 20 och 25 cent per kilowatttimme i Tyskland.

  I Sverige betalar jag mycket mindre.

  En högre produktion leder inte alltid till ett lägre pris.

  mvh
  Karl-Heinz

  • Skoj att du berättar hur det är i Tyskland. Jag tror att fler kablar till Tyskland gör att producenter i Sverige säljer elen i Tyskland istället. Resultatet är högre priser i Sverige.

 2. Tyvärr tror jag är det blir tvärtom. Tyska eljättarna vill försöka att ta över vattenfall om det är möjligt. Tack vare svenska staten kommer det förhoppningsvis inte att ske. MEN: Elen kommer aldrig bli billigare än nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s