Sagan över för Saab

Domen kom plötsligt för många i framför allt Trollhättan. General Motors, GM lägger ner Saab. Bilmärket med fler liv än en katt.

Nu är det slut, över. Bolaget har gått med förlust i över 20 år. Något enstaka år har det visat svarta siffror. Bilarna är mycket roliga att köra och tekniskt innovativa men kvaliteten har stundtals varit låg. Kollegor och kompisar har vittnat om växellådor och turbo som gått sönder när man kan förvänta sig att de skall hålla.

Bloggen har skrivit ett otal inlägg med alla rykten och spekulationer det senaste året. Ingen bör ha svävat i okunnighet att märket var illa ute och en nedläggning var förestående.

Intressenterna har fikat efter EIB lånet, alla turer har verkat handla om denna kredit. En avancerad bolagsplundring med andra ord.

Spekulationer pågår i att GM vill skydda Opel mot konkurrens ifall Saab skulle säljas. Den nya Saab 9-5 och Opel Insignia delar på en hel del teknik som skulle kunna gynna en framtida konkurrent. Enligt tidningen Göteborgs-posten var affären med Spyker nästan klar. Det behövdes bara två namnteckningar.

Plundringen av liket har börjat.

De som arbetar på bolaget kommer att bli arbetslösa. Hus och lägenheter i Trollhättan kommer att sjunka i värde.

Ekonomihistorikern Jan Jörnmark berättar om hur städer som förlorar sin huvudarbetsgivare ofta förvandlas till spökstäder. Trollhättan ligger ganska nära Göteborg, vilket kan underlätta för alla som blir arbetslösa. Pendla är tungt och jobbigt men det går om det behövs.

Underleverantörerna kommer också att börja säga upp folk. Regeringen har som vanligt varit passiv. Maud Olofsson har under denna period mer eller mindre slagit dank. Rätt eller fel? Det får historikerna avgöra i framtiden.

Bilden kommer från Dayvdutchy på flickr.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s