Champagne för Saab!

Idag är det något att fira! Saab verkar ha räddats. Spyker köper Saab av GM. I Trollhättan firas det med champagne hos Mats och Maria. Beskedet kom så plötsligt att de får dricka sin champagne varm! Helt galet… Jag dricker gärna en Bollinger om den håller rätt temperatur, helst en R.D.

I denna stund av lycka ska man inte vara en dysterkvist. Nu kan man inte låta bli att vara realist.

Bloggen har under det senaste året följt med på avstånd, vad som hänt Saab. Sällan har det varit så många rykten och turer kring ett bolag på så kort tid.

Vad tror vi då om denna affär? Ja något entydigt tyckande finns inte. Bara lite gissningar och funderingar, rent av spekulationer.

Svenska Regeringen

Maud Olofsson är glad, hon har lyckats framstå som något av en pragmatisk men effektiv ”deal maker”. Det förefaller som hon har suttit på bänken hela matchen men tagit bucklan och utropat sig till vinnare. Tusentals jobb är ”räddade” i uppstarten av valåret 2010. Havererar Saab, kommer det som ett problem för den tillträdande regeringen Sahlin.

Spyker

Lilla Spyker har 135 anställda och säljer 50 bilar per år. En minst sagt tung uppgift väntar bolaget att få Saab på fötter. Misslyckas de får Spykers aktieägare ta en del av smällen. Till dem står nu General Motors, GM med sina nya aktier. Lyckas Spyker vända Saab kan det bli en riktigt bra affär men oddsen är riktigt dåliga.

General Motors

GM är den stora vinnaren på affären. De får 74 miljoner dollar av Spyker samt 325 miljoner dollar i aktier som säkerhet för ett lån som GM ger. 251 miljoner dollar kostar det GM att bli av med Saab. En del utfästelser om garantier till Saab kunder finns kvar. Om Saab nu går i konkurs längre fram, har GM blivit av med en tung börda. De slipper även betala för driften av bolaget och täcka förlusterna tills Saab mot förmodan skulle gå med vinst längre fram.

De anställda

De anställda är vinnare. De får arbeta kvar. Om Saab överlever väntar en spännande framtid. Att arbeta på Saab kan inte vara tråkigt i dessa tider!

Lycka till, hoppas på det bästa och planera för det värsta…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s