Räntehöjningen har börjat

Hej gott folk! Bloggandet har utgått i ett par veckor och ersatts med snöskottning. Nu får vi hoppas att det har lugnat sig på snöfronten.

I går fick jag höra av en som har bolån i den lokala sparbanken, att de har börjat att höja ränta. Från ca 1,9 till 2.01 %. Uppåt på räntebanan med andra ord. Små små höjningar under lång tid kan ge stora kostnader för bostadslånare. Personen i fråga är ingen storkund så räntan ligger en bit över listpriset och eventuell förhandlings marginal.

Bostäder är generellt nog ganska upp spekulerade. Bloggarna Flute och Cornucopia har som vanligt fina och trevliga inlägg som visar att så är fallet. En skillnaden mot Usa är förhållandet till skuld i moralisk och juridisk hänseende. I Sverige kan man inte lämna in nyckeln till banken om man tröttnat på huset och lånet. Banken kan när den vill säga upp lånet. Får man ingen ny kredit får man sälja huset. Blir det förlust får man själv stå för den. Klarar man inte av det blir det personlig konkurs.

Något som tyvärr troligtvis kommer att bli vanligare i framtiden. Vilket par har råd att med två a-kassor dra runt ett lån på 3-4 miljoner?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s