Vad gör Lundbergs med NCC pengarna?

Den 12:e februari kom det fram att L.E Lundbergföretagen AB, kallat Lundbergs har sålt hela sitt innehav i byggbolaget NCC. Försäljningssumman uppgick till ca 1,2 miljarder kr med en reavinst på 440 miljoner kr.

Frågan många nu ställer sig är vad kommer Lundbergs med VD Fredrik Lundberg att göra med pengarna? Som en icke spekulativ spekulant och aktieägare i både Lundbergs och NCC tycker jag det är intressant att veta vad som kommer att hända.

Vad ”Fredde” Lundbergs ska göra med ”sina” pengar är ingen större ”issue” för aktieägarna i Lundbergs. NCC innehavet utgör drygt 4 % av tillgångarna. Det motsvarande lite slarvigt sagt ett litet upptick för Holmen och Hufvudstaden.

Lundberg är en maktspelare och ”value investor” av rang. Han kan säkert tänka sig att köpa mer i Industrivärden. Den fallne storspekulanten Maths O Sundqvist ägde en stor post i Industrivärden. Den ska förr eller senare placeras i vänliga händer. Vänlig mot makthavarna i Industrivärden/Handelsbank sfären.

Handelsbank sfären är inte en person utan ett gäng, dock ej ett campinggäng á la 50 tal. Med större rå stryka i form av röststarka A-aktier kan Lundberg flytta gubbarna i önskad riktning. I takt med att Lundberg befäster makten i styrelser och nomineringsprocessen, går det i hans riktning.

Vad kan Lundberg tänkas göra? Rent spekulativt kan han således göra något av följande;

1. Köpa aktier i Industrivärden
2. Köpa upp sig i andra innehav, Sandvik och Husqvarna ligger då bäst till.
3. Köpa in sig i något externt bolag.

Jag gissar på alternativ 1 eller 3 eftersom aktier i Sandvik köper han med det löpande kassaflödet. Roger Ekström, informationschef på Lundbergs ger ett svävande svarfrågan.

Annonser

2 comments on “Vad gör Lundbergs med NCC pengarna?

 1. Eller så säljer han för att han vet att NCC’s har problem och att aktien inte kan uteslutas rasa inom en när framtid!

  Under 4 års tid har NCC nekat till att de inte skulle ha sanerat marken under sitt lyxbygge Gåshaga Brygga på Lidingö.

  Nu har bevis tagits fram på att marken var kraftigt förorenad och innehöll ett flertal gifttankar och bensincisterner, att man inte sanerat och att området är byggt i strid med detaljplan.

  Ett flertal polisanmälningar är därför inlämnade. Men även i andra ärenden, där NCC har tagit betalt för att sanera förorenad mark och sedan tagit betalt för att använda samma mark för att fylla ut andras fastigheter.

  Bara Gåshaga Brygga skandalen kan kosta över 1 miljard att lösa.

  Mera kan Du läsa om denna gigantiska miljöskandal här;
  http://www.bygglo.se/Byggnytt/347272_pressrelease_Blasningen_pa_Lidingo!.aspx

 2. Ping: Ut med NCC « Brachyura’s finans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s