Toyota ett varumärke i förfall

Toyota har länge varit känt för att vara en tråkig bil från Japan men med mycket hög kvalitet. Tittar man översiktligt på statistik från Svensk bilprovning kan man se att så har det varit en längre tid.

När man läser i tidningen nu för tiden verkar det som de har gjort en Mercedes, slopat sin kvalitetskontroll och tagit pengarna och stoppat i fickan. Det brukar inte betala sig i längden. Mercedes som tidigare hade ett mycket gott rykte om sin kvalitet, gick i hop med amerikanska Chrysler och resultatet blev därefter. Bilar som rostade ovanligt snabbt, elektronik som inte höll någon vidare kvalitet och andra missöden.

Toyota har främst haft problem med två grudläggnade funktioner i sina bilar, gasen och bromsen. Bilar har sedan 1800 talets slut haft funktionen att kunna gasa och bromsa. På något underligt sätt har Toyota glömt att dessa funktioner är viktiga, även i moderna bilar.

Nu är problemet inte så enkelt som att tillverka bra bromsar och en gaspedal som håller för en blyfot. Enligt en artikel i SVD har ökad stress i produktionen och mycket temporärt anställda gjort att Toyotas kända kvalitetssystem lagts på is för att kunna sälja mer och ta marknadsandelar.

I Usa har tydligen förfallet av Toyotas kvalitet pågått ett bra tag. Hittade en artikel från Businessweek, årgång 2007 där det är fel på deras Camry modeller.

Det ska bli intressant att se om Toyota lär sig något av denna kris och förbättrar sina framtida modeller.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s