Sven Hagströmer och Peak Oil

Idag var jag på Öresunds och HQ Banks informationsträff. Det har de en gång om året för de aktieägare som inte har möjlighet att närvara vid bolagsstämman.

Öresunds VD Stefan Dahlbo berättade hur året 2009 hade fortlöpt och bolagets syn på framtiden. De tror kort och gott på en fortsatt uppgång men varnar för alla obalanser som finns. Främst då de stora underskott som många länder har. Öresund är ett av mina kärninnehav, har haft bolaget i portföljen sedan 90 talet. Då och då har man ökat på.

Temat från HQ bank var emerging markets och ränteinvesteringar. HQ Corporate Bonds, en fond som investerar i företagsobligationer lyftes fram som en lite annorlunda investering, med hygglig möjlighet att utnyttja det faktum att välskötta företag har svårt att låna idag till ”normala” räntor.

Panel debatten brukar bjuda på lite aktietips. I år var det svalt. Alfa Laval var det ”tips” jag hörde Stefan ”Primus motor” Dahlbo nämna.

Kvällens stora behållning var en intervju med Sven Hagströmer, ordförande i Öresund och Avanza, kändis draken från tv, fotografen och snart även piloten. Hagströmer berättade om sin drivkraft att utveckla och driva ”sina” företag och investeringar. Om jag inte har missat något har Hagströmer anställt en person för att bevaka investeringarna han gjort i draknästet via ett nytt investmentbolag som han bildat. VD sitter nu i ett gammalt skräprum på Öresunds kontor. Hagströmer läser nästan dagligen på forumen i Avanza och kommentarer på Dagens Industri. Bloggar inte men använder Facebook.

Kvällens absoluta höjdare var att jag fick chans att prata med Sven Hagströmer. Måste säga att han är en av mina idoler! Jag missar inte att se draknästet på SVT Play. Man kan förstå hur nervösa deltagarna känner sig när de skall presentera sin idé. Det är en väldigt kort tid man får på sig innan Hagströmer vandrar vidare.

Jag frågade om vad han och Öresund tror om oljetoppen. Ett ämne jag har studerat en hel del det senaste året på hobby nivå. Jag blev mycket positivt överraskad när Hagströmer visst kände till Peak Oil och Rom klubben. Jag började prata om att dieselförbrukningen följer BNP(läste om det på Cornucopias blogg) och då blev han intresserad. Han bytte snabbt ämne och fokuserade på vad jag och min kompis tyckte om Öresund och om vi var kunder i Avanza.

Min andra fråga gällde hur Sven Hagströmer disponerar sin tid. Han lägger ca 1/3 av sin tid på Avanza och 1/3 på Öresund. Det märks att han är riktigt engagerad i Avanza. Han frågade om man tyckte att deras site var långsam. Sitter då och då med i kundtjänsten för att följa med vad kunder tycker. Har man klagomål går det bra att höra av sig till ordföranden i egen person.

Bloggare som också skriver om Öresund är Stockman.

Annonser

5 comments on “Sven Hagströmer och Peak Oil

  1. Ping: Three Days of the Qviberg « Brachyura’s finans blogg

  2. Ping: Årets första rapporter är här « Brachyura’s finans blogg

  3. Ping: Mats Qviberg ska stämmas « Brachyura’s finans blogg

  4. Ping: Gardell, en förlorare på börsen « Brachyura’s finans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s