Första spiken i EMU kistan

Idag fick vi reda på att EU länderna och IMF sjösätter ett GIGANTISKT räddningspaket. Det hårda paketet skall skickas till Grekland och andra länder som betett sig som svin med andras pengar. De kallas för PIGS. Grekerna har levt lyxliv på övriga Europas bekostnad. Bloggaren Cornucopia har räknat ut att det kommer att kosta en normal familj ca 55 000 kr att täcka upp grekernas slarv.

750 miljarder Euro är en stor summa pengar. Ingen har en sådan summa på hög. Den europeiska centralbanken, ECB har en egenskap som är få förunnad, de kan tillverka sina egna pengar. För att lugna marknaden kommer de att köpa grekiska och andra länders skulder och betala med nytryckta pengar. Alla får vara med och betala. Framför allt de stackare som får sina löner och pensioner i euro. Inflationen kommer att stiga.

Det var en bra dag på marknaden. OMX Stockholm PI steg under måndagen med 6,3 % en snudd på historisk uppgång.

I Grekland klubbades det igenom ett sparpaket. Spanien och Portugal skall snart presentera liknande förslag.

Detta kan mycket väl vara första spiken i kistan för euron. EMU skeptikerna säger att det kan vara över inom ett tiotal år. De som är optimistiska vill se kraftiga reformer. Med andra ord är dagens system på väg bort.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s