Guld i media

Idag har det varit lite av en guld dag i media. Ingen har vunnit något guld att tala om, utan det har skrivits ett par intressanta artiklar.

Nätsidan E24 har en artikel om miljardären Thomas Kaplan som har blivit rik på investeringar i guld. Främst små bolag som prospekterar och utvinner guld. Kaplans arbetshypotes är mycket likt den Peter Schiff arbetar med. Nationernas centralbanker har länge missbrukat sin möjlighet att trycka pengar utan någon täckning. Det kommer att skapa inflation. Lägger man till den gigantiska stimulansbubbla som har skapats, kommer guldet att stiga kraftigt.

Mätt i dollar, pund, euro och kronor, kommer en investering att se bra ut. I själva verket är guldets värde konstant. Ett kg guld är ett kg. I alla fall om man har köpt fysiskt guld.

ETF, CFD:er, terminer och olika derivat där guld är underliggande värde ska man hålla sig ifrån. Det är en ren spekulation. Helt ok om man är intresserad av det. Motpartsrisken ska man inte glömma bort.

Dagens andra guldartikel jag läst, kom i dagens utgåva av tidningen Affärsvärlden. Vi som betalar en slant får tidningen hem i brevlådan. Onsdagskvällen är vigd åt att läsa den. AFV skriver som sagt om den ädla metallen guld. ”Glimrar mer än någonsin” heter artikeln. Tyvärr känns det som tidningen missar målet. De jämför guld med andra metaller som koppar och zink. När det skall investeras i guld är det pappersguld som förs på tal. Torbjörn Iwarson på Handelsbanken intervjuas. Han säger att 7 % av förmögenheten är en optimal andel att investera i guld.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s