Svanen möter Obama

Idag träffade BP’s styrelseordförande Carl-Henric ”Svanen” Svanberg president Obama. Svanberg bryter sin långa tystnad. Det var ett pressat möte av vad man har läst. BP har inte haft mycket till invändningar. Enligt amerikansk lag så är bolag bara skyldiga att betala ut $75 miljoner i skadestånd. Nu handlar det om helt andra summor. $20 miljarder ska BP sätta av till en fond som förvaltas av en tredje part.

BP är ett gigantiskt företag med massiva resurser och lär nog klara detta avbräck. Utdelningen lär ligga på $10 miljarder om året. På tal om utdelning, har den blivit avskaffad för 2010 som en del av finansieringen av fonden. Resten av pengarna skall komma från minskade investeringar och försäljning av diverse tillgångar.

Miljökatastrofen har få vinnare men många förlorare. Vi får hoppas att något bra kommer ut ur detta i sin förlängning. En sak är säker, det kommer att borras efter olja på alla möjliga och omöjliga ställen. Det verkar i alla fall inte ha gått rätt till, dagarna innan olyckan. DN har en artikel om e-post konversation som släppts publik och inte direkt gagnar BP.

Man kan undra hur pass imponerade det amerikanska folket blev av Svanen? Allt prat om ”the small people” på en grötig svengelska ger nog ett ganska märkligt intryck.

Annonser

2 comments on “Svanen möter Obama

  1. Ping: All Around the World News

  2. Ping: State of the kingdom « Brachyura’s finans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s