Vi som räddade HQ från kollapsen

Denna bloggare har i drygt 10 år varit delägare i Investment AB Öresund. Ett mycket fint bolag med anor från 1890. Hagströmer och Qviberg tog över bolaget 1992. Förvaltningen av bolaget har gått mycket bra. Ett flertal år har H&Q slagit index genom försiktiga affärer och hårt arbete med det dagliga gnetandet(det sista hörde jag själv Sven Hagströmer säga).

Då och då har Öresund kunnat göra rätt så stora affärer. Köpet av Custos och nedmonteringen av Drott gav en bra avkastning under lång tid. På senare tid har gänget bakom Öresund framhävt att de är bolagsbyggare i stället för ”slaktare”, vilket de tidigare benämndes i media. Internetmäklaren Avanza har växt kraftigt från att ha varit en avknoppning från HQ bolaget(det bolag som nu är i kris). Enligt senaste publicerade substansvärde utgör Avanza Bank drygt 17 % av substansen i Öresund. Tidigare, innan kollapsen för HQ var dessa två bolag jämnstora i börsvärde. Sven Hagströmer var ordförande för Avanza och Mats Qviberg svingade klubban i HQ.

H och Q tillsammans med primus motor, Stefan Dahlbo har under lång tid delat skrivbord och säkert har en hel del information flödat kors och tvärs. Vad man har läst så ska det ha uppstått en djup spricka mellan H och Q. Öresund med Hagströmer i spetsen har begärt att hela styrelsen i HQ ställer sina platser till förfogande.

För att knyta an till rubriken kommer Öresund troligtvis att få stå för merparten av kostnaden för spekulationerna i HQ. Styrelse och ledning har uppenbart haft mycket dålig kontroll och koll på verksamheten i HQ, annars skulle de stängt ner de förödande positionerna tidigare. Exakt hur ett litet gäng har lyckats spekulera bort drygt 1,2 miljarder kronor är något av en gåta. Kommentarerna i denna AFV artikel kanske kan ge lite ljus? Keywords är FC och DAX.

Resultatet av denna HQ soppa är att Mats Qviberg kanske kommer att förvandlas från en lysande före detta stjärnmäklare och finansmatador till en ”föredetting”. Vi vanliga aktieägare får ta en smäll i form av en osäker räddningsaktion av HQ bolaget. Potentialen i Öresund är borta. Alla spännande framtida projekt är väl lagda på is. Öresund var tidigare en ganska säker investering där inga innehav var heliga. Nu ska Öresund betraktas som ett maktbolag, där nöd insatser går före avkastning och riskspridning. I HQ fallet hade nog Öresund inget annat val än att rädda HQ. Svenska staten var nog svindlande nära att göra en repris på Carnegie och inleda en tvångsförvaltning.

Nu ska ingen tro att denna bloggare är bitter över en liten orealiserad förlust. Aktier och näringsliv är en hobby och deltidssysselsättning sedan många år tillbaka. Det är skoj när något händer. Bra som dåligt. Det är trevligt att vara med i ”matchen”, denna vecka har man varit med om att rädda HQ bolaget. Vem vet vilket bolag som kollapsar nästa vecka?

Det man kan vara helt säker på är att ingen investering är riskfri. Institutionsrisken finns även om få vill kännas vid den. De som har pengar i kapitalförsäkringar bör vara extra noga.

Andra bloggare som skrivit om HQ kollapsen: Diversifierad, Finansmamman.

Annonser

2 comments on “Vi som räddade HQ från kollapsen

  1. Ping: Ratos säljer Haglöfs och Brachyura köper « Brachyura’s finans blogg

  2. Ping: Slutet för HQ « Brachyura’s finans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s