Smarta unga vinnare på bolånetak

I dag kom så det förslag som en del har gått och väntat på, Finansinspektionen, FI’s råd till bolånetak. Det är helt enkelt ett råd som bankerna bör följa, ingen lag eller regel. Bloggaren Cornucopia beskriver det mer detaljerat för de som är intresserade. FI lägger nivån på 85 %.

Det är intressant att läsa kommentarer på tidningarnas hemsidor och på olika bloggar med ekonomisk anknytning. Det verkar som om alla har en åsikt om bostadsmarknaden. En del tycker att den är uppblåst och andra vill gärna elda på lite mer. Den senare falangen är först ut med att skrika ”de unga är förlorare”.

Läser man mellan raderna och tänker till, känns det som om ”festen” är på väg att ta slut. Innehavaren av denna blogg har själv svårt att se det festliga i att låna sig fördärvad och köpa en nyproducerad kartong? För att inte nämna ett klubbmedlemskap för miljoner som ger rätt att bo i en specifik modul inne i storstaden. Bloggaren Flute har också skrivit om bolånetaket ur ett mer ”akademiskt” perspektiv.

Nu ska vi se vem som vinner på detta förslag. Enligt mitt tycke är det de unga. En sparsam ungdom bör kunna spara ihop till 15 % av en bostads värde. Är det ett ungt par så behövs bara 7,5 % per person. De som tidigare fick låna till 100% och kunde trissa upp priserna rejält var sällan unga utan äldre som redan har haft ett boende eller mycket god lön som ”säkerhet”.

Genom att denna abnormitet på sikt förhoppningsvis kommer att försvinna, gynnas ungdomar, som har sparat ihop till en kontantinsats. Sedan tidigare är det på tok för låga krav på de som köper bostad, även med rådet om 85 % belåning.

Vän av ordning kan också fråga sig varför ungdomar överhuvudtaget skall köpa sig en bostad. Livet är ofta mer rörligt, det kan handla om att flytta för att arbeta, utbilda sig eller annat. Med tanke på detta, är en köpt bostad kanske inte optimalt.

Ska vi hjälpa de unga är det arbetstillfällen och fler, enkla men prisvärda hyreslägenheter som behövs.

Väldigt lite har hänt sedan Ebba Grön sjöng om staten och kapitalet.

Annonser

3 comments on “Smarta unga vinnare på bolånetak

 1. Jag tycker personligen att 85% är en lite för hög summa att få låna, 80% vore mer rimligt om man med ett bolånetak hoppas kunna stävja skenande priser som förr eller senare borde visa sig vara någon sorts bubbla. kanske senare. mycket senare.

  Ett bolånetak innebär naturligtvis att alla de som just nu står på kö och vill köpa något åren efter att bolånetaket införs blir de som får ta smällen – ELLER kan vi se det som att det är de som blir RÄDDADE.

  För det är inte särskilt många av förstagångsköparna som köper för runt 3-4 miljoner som vare sig kan eller har tänkt att amortera ner sin skuld och att se maxbelånade mäniskor i medelåldern som priviligerade för att de fick teckna ett livslångt slavlån kan inte jag få till vettigt. Kanske är det de som blir nekade lån med de nya reglerna som är vinnarna ? Och långsiktigt borde alla tjäna på att bostadspriserna ligger i närheten av KPI. och inte börjar dubbla och trippla i värde ?

 2. Det nuvarande systemet är fullständigt absurt. Folk tror att bankerna lånar ut pengar de har – det gör de inte – de hittar på krediter från tomma luften (enligt ett räkneexempel från Riksbanken kan bankparasiterna hitta på 357 kr i krediter på varje krona de håller i reserv).

  Låt oss kolla på den sk “bostadsmarknaden”:
  Vid en husförsäljning har inte köparna pengarna utan “lånar” av banken som inte heller har pengarna men kan hitta på från luften såsom kredit.
  Så här har vi tre deltagare på denna “marknad”:
  1) en säljare (tillgångssidan)
  2) potentiella köpare (efterfrågesidan) och
  3) mellanhanden=banken som vill sälja så mycket som möjligt av sin “produkt” – dvs skulder skapade från ingenting.

  Det är ingen marknad, det är skuldslavsrace där “husägaren” får hyra huset av mellanhanden, parasiten=banken.

  Bankparasiternas maximering av huspriserna genom ökad skuldsättning är en parasitskatt som bankerna tar för att hitta på krediter från tomma luften (som de dessutom tar ränta på). Mellanhanden=parasiten=banken ska inte få trissa upp priserna med påhittade krediter överhuvudtaget.
  Det är ett fullständigt sjukt system.

 3. Ping: Bolånetaket ger effekt « Brachyura’s finans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s