Ratos säljer Haglöfs och Brachyura köper

Investmentbolaget Ratos sålde idag sitt innehav i Haglöfs till japanska Asics för en miljard kr. Haglöfs är främst känd för sina kvalitets ryggsäckar för friluftsbruk.

Innehavaren av denna blogg, Brachyura köpte dagen till ära en ryggsäck. Transporten från bostad till arbetet i storstaden underlättas av en robust ryggsäck, valet blev en Haglöfs Traveler Work Backup 15 för 849 kr. Ryggsäcken inhandlades på Naturkompaniet, ett dotterbolag till Fjällräven.

Ratos har idag ännu en gång visat att de är Sveriges främsta investmentbolag. Ratos gör en exit vinst på 765 Mkr. Ratos har ägt bolaget sedan 2001 då omsättningen var 195 Mkr. Under Ratos ägarskap har omsättningen ökat til 595 Mkr och vinsten gått från 11 Mkr till 65 Mkr för år 2009. Bra jobbat Ratos måste man som aktieägare säga. Den årliga avkastningen har i snitt uppgått till 30 % när ägandeskapet i Haglöfs summeras.

Att vara aktieägare i Ratos har varit en mycket intressant resa. En perfekt kombination av en bra och stabil utdelning parad med en bra kursuppgång har gjort Ratos till en lysande affär. De farhågor man har som investerare är att bolaget är lite av en black box. Det går inte att värdera de innehav de har utan man får lita på att allt sköts på ett bra sätt och att affärerna flyter på. Mycket verkar hänga på VD Arne ”Världens bästa” Karlsson. Vad händer när han slutar? Finns där några tickande bomber? När allt går bra, lite för bra så kan man ju undra.

Öresund gick ju på en rejäl smäll i HQ. Bolaget, HQ kollapsade på kort tid av sina tradingförluster. Vad säger att Ratos inte har något liknande som kan brisera när man minst anar det?

En bloggare som också gillar Ratos är Stockman. Bloggaren Lundaluppen är lite mer tveksam men gillar avkastningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s