Three Days of the Qviberg

Agent Qviberg saknas. Likt Robert Redford i filmen Three days of the Condor faller han offer för interna strider inom en statlig myndighet. Finansinspektionen, FI kände sig tvungna att skicka ut en signal att de fortfarande är starka, likt gangsters i French Connection lägger de en interdikt över HQ Bank. Den fromme, givmilde och generöse(med andras pengar) Bengt Westerberg arbetade övertid när han förra veckan beslutade att sticka dolken i hjärtat på HQ Bank.

Lämnar vi nu Frankrike och går över till Italien kan man lätt hamna i en vendetta. Likt vår svenska hjälte Carl Hamilton(utan B som mellannamn) har de två bloggarna Flute och Cornucopia bedrivit en liten elektronisk vendetta mot FI. Myndighetsmissbruk och rättsröta är något av det värsta ett land kan drabbas av. Den kände bloggaren Stockman skriver om den okände mannen, mitt i HQ soppan.

Var är agent Qviberg? Det undrar bloggaren Diversifierad. Enligt en kommentar på tidningen Di ska han ha lämnat landet. Mystiken tätnar. Enligt nämnda bloggare har tidigare vd i Öresund, Stefan Dahlbo, av Qviberg och Hagströmer kallad, Primus Motor gått under jorden. Till denna underjordiska fraktion har även tidigare vd:n på HQ, Mikael König och förre tradingchefen Fredrik Craaford anslutit sig.

Fredrik Craaford är numera en rikskändis. I dagens affärsvärlden ägnar man flera sidor åt att beskriva hur han sänkte HQ Bank. Optioner, terminer, derivat och futures i en intressant mix. Finansiella massförstörelse vapen som H:et i HQ, Sven Hagströmer brukar säga. Han är sedan tidigare känd hos myndigheterna. Fredrik Craaford är nu invald i den celebra skara av personer som egenhändigt har knäckt en bank. En svensk ”bankbreaker”.

Vad kan vi förvänta oss i nästa uppföljare?

Mats ”agent” Qviberg kommer att kastas ut från Öresund. Han kämpar just nu med näbbar och klor från sin förmodade exil för att hålla sig kvar. Stefan ”Primus” Dahlbo har nog satt sin sista potatis på Öresund. Som ordförande i HQ Bank lär han ha mörkat information eller så har han gjort en Wanja?

HQ Fonder kommer på sikt att tappa rejält i värde. Vem vill ha fonder i ett bolag som har gått i konkurs? Ja det vill nog ingen. Att sen varje fond är en egen juridisk entitet och fondbolaget är välkapitaliserat är det ingen som frågar efter.

H kommer ensam att driva Öresund vidare, med eller utan Q som passiv ägare. Förtroenderabatten kommer initialt att bli hög 20-35 % gissar jag. Ett stort inlösenprogram kommer nog att initieras och bolaget kommer då på sikt att upphöra. Om Öresund följer sin utdelningspolicy bör utdelningen våren 2011 bli 4-5 kr per aktie. Vi får se om det bli så.

Epilog

Finanskrabban är skakad men inte rörd. Gick på en smäll genom ägandet i Öresund, HQ’s största ägare. Ett innehav som legat som en blyfot i portföljen sedan 90 talet.

Många tycker Finansinspektionen, FI tog i för hårt, när de över en helg i praktiken dödade banken. Banken har nytt kapital, ny ledning och styrelse samt tradingen är nedlagd. H och framför allt Q har hållit en hög profil genom åren. Kanske är detta hämnden från staten om man ska vara konspiratorisk.

Efter att ha läst rapporten från FI, bloggar och nyheter tycker denna bloggare inte HQ ska fortsätta som bank. Kunderna i HQ bank är inte några zombies från menigheten. De tillhör gräddan av det svenska samhället. I många fall svårt överkapitaliserade. De vet vilka risker det innebär att ha mer i likvida medel än insättningsgarantin. Om de inte visste det lär de få reda på det i den stundade konkursen.

Annonser

4 comments on “Three Days of the Qviberg

  1. Nja, jag tycker inte att jag bedrivit någon vendetta mot FI. Jag tycker faktiskt att det var rätt gjort att de stängde en misskött bank. Men jag tycker de gjorde det på ett klantigt sätt.

    • HQ är så dåligt skött att man skulle tro att det handlar om någon film. FI kämpar för sin överlevnad så de vill väl visa att de är starka och tuffa. Klantigt är det och med oöverskådliga konsekvenser. Fick lite vendetta känsla när cu och Cornucopia körde ett race mot FI.

  2. Ping: Stefan Dahlbo får sparken « Brachyura’s finans blogg

  3. Ping: Mats Qviberg ska stämmas « Brachyura’s finans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s