State of the kingdom

Idag är det en vecka till valet. Spännande kan man tycka. Förra valet kändes ödesmättat. Skulle Göran Persson vinna ännu en mandatperiod? De nya moderaterna och alliansen var ett stort mörkt hot mot socialdemokratin. Medborgare på marginalen fruktade att de skulle bli ekonomiskt förintade om alliansen vann valet.

Med facit i hand kan man säga att i stort har väldigt lite hänt. Frågan om sjukförsäkringen är det största sår som alliansen lämnat efter sig. Reinfeldt har stundtals visast sig mycket kall när hans regler gjort att svårt cancersjuka tvingats ut på arbetsmarknaden. I andra fall har folk trillat ner i avgrunden mellan de olika socialförsäkringssystemen.

En revolution i det fördolda är jobbskatteavdraget. Äntligen har den lilla människan, ”the small people”, fått en skattesänkning. Pengar var och en efter bästa förstånd kan spendera. För många är det nästan en månadslön. Visst har vissa saker blivit dyrare men vad säger att man alltid måste spendera?

Jobbskatteavdraget har slagit rakt in i socialdemokratin som en dolkstöt i hjärtat. Det går tvärt emot klasskamp, kollektivet och solidariteten. Slagord som vilken valdroid som helst kan lära sig på kort tid.

Den kända forskaren i ekonomisk historia, Jan Jönmark är ciceron i SVD’s artikelserie om det ”nya” Sverige. Landet har gjort en tuff resa från industrination till en tjänsteproducerande entitet i Europas utkant.

Socialdemokraternas recept var länge att fånga upp arbetslösa väljare med bidrag. Moderaterna har lyckats att kapitalisera på den stora inflyttningen till landets storstäder. Fler och fler i konungadömet Sverige anser sig tillhöra medelklassen.

Dagens medelklass är den nya arbetarklassen. Skillnaden mot 50 och 60 talet är att det under Göran Perssons era skapats en stor underklass, de som av olika skäl inte arbetar utan lever av det offentliga.

Den nya underklassen har inget av de etablerade partierna ens försökt fånga upp. Missnöjdheten jäser i våra storstadsghetton och de regioner som inte är med på tåget i det ny Sverige.

Annonser

4 comments on “State of the kingdom

 1. Jag ser inte alls de cencersjuka som tvingades ut ur sjukförsäkringen som det största problemet. Ja det var och är skandalöst helt klart ! , men det största problemet tycker jag är nedmonteringen av sjukförsäkringen.

  Att den blivit SÅ mycket sämre, och att alliansen lyckats driva igenom en ny begreppskultur där sjuka ses som tärande bidragstagare trots att det är en FÖRSÄKRING de får sin ersättning i från – procentuellt efter hur mycket skatt de tidigare har betalat.

  Jobbskatteavdraget ser jag som en tunna skit för vanligt folk då det i kronor räknat inte ger knappt något då de får alternativa kostnader i form av andra avgifter. Samt att köpkraften i princip inte ökar något om ALLA får en tusenlapp i skattesänkning , köpkraften mäts ju i relation till av vad alla andra på marknaden har i disponibel inkomst.

  Och att höginkomsttagare fått mångdubbelt mer än den nu så av alliansen omtalade och klassiska ”undersköterskan” tycker jag skickar helt fel signaler, men visst, är folk nöjda med det så är det bara att gratulera.

  Jag tycker absolut att Vänsterpartiet försökt att både fokusera, förbättra för och fånga upp ”den nya underklassen” .

  • Jag tror de flesta är nöjda med jobbskatteavdraget. Blir svårt för Sahlin och Ohly att dra tillbaka tusenlappen. Nu vill de t.o.m sänka skatter mer än högern när det gäller att vinna över pensionärerna.

   Läste i DI att partierna är på röstfiske i storstädernas ghettoområde. Jag fick påhälsning av en röd valdroid i helgen i ghettot.

   Sjukförsäkringen har helt klart blivit sämre. Sjukförsäkringen är likt a-kassan en omställning under en period man är sjuk. Försäkringstekniska frågor är inget jag har någon speciell kunskap om. Förmodar och hoppas att kroniskt sjuka inte behöver bo i en soptunna under Borgens regim. Folk gör nog klokt att bygga upp en rejäl buffert av t.ex det de får i jobbskatteavdrag.

   Pengar in till staten är skatt och pengar ut till medborgarna är transfereringar(bidrag).

   Vänstern är ett parti som har framtiden för sig. Finns nog många som är rejält missnöjda med Mona Sahlin. Tyvärr räcker inte det till någon valseger. För varje väljare Mp och V vinner, förlorar S dubbelt upp.

 2. varit på utlandsresa över valet….

  Ingen sjuk behöver bo i sopptunna, men socialbidrag är det många av en stadigt ökande skara som får och det ser jag som förnedrande.

  Sen kommer de flesta grupper av sjuka i olika rävsaxar då man inte kan få socialbidrag om du tex. äger lägenhet, eller äger bil som du måste ha pga. handikapp.

  Jag tror inte vänsterpartiet är ett parti som har framtiden för sig, snarare tror jag att vi svenskar blir allt mer osolidariska och vänsterpolitik bygger mycket på solidaritet som de senaste 15 åren blivit allt mindre och mindre gångbar i samhället.

  • Marcus, skoj att ni när nöjda med semestern, i alla fall så tolkar jag det så. Har varit inaktiv under en längre tid efter valet. Pysslat med andra projekt.

   Jag är orolig inför den ökade segregationen. Fler och fler hemlösa. Framför allt i kungliga hufvudstaden ser vi detta fenomen. Vad görs åt detta problem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s