Med guld i blicken

Dagen till ära, kom pappersutgåvan av Affärsvärlden som vanligt denna onsdag. Temat är guld. Intressant att läsa. De vanliga argumenten enligt AFV för att investera i guld är följande:

 • Det låga ränteläget
 • Guld anses vara mer som en valuta mer än en råvara
 • Skydd mot inflation

Artikeln mynnar ut i att det är eller kommer att bli en guldbubbla. När väl räntorna stiger och ekonomin tar fart så kommer investerare att snabbt sälja sitt guld. Det bärande axiomet är att guld inte ger någon avkastning. Som mångårig aktieinvesterare kan man köpa argumentet att guld inte ger någon avkastning. Ett kilo guld är ett kilo om tio år. Ingen avkastning i sikte.

Däremot är det aldrig fel att diversifiera sina tillgångar. Guld är en likvid tillgång som går att sälja var som helst på jordklotet. Papperspengar, kallat fiat valutor har en tendens att nå sitt rätta värde efter en viss tid, noll. Gamle Julius skulle inte tveka att ta emot ett kilo guld under sin glans dagar. Samma guldtacka skulle får Peter Schiff att skina ikapp med den ädla metallen. Om 40 år lär guldet kosta bra mycket mer än idag. Vem vet om Us dollarn lever kvar?

AFV artikeln skrev om några spännande gruvbolag som utvinner guld. Förutom de två svenska bolagen Boliden och Nordic Mines, håller de flesta till i skumma afrikanska länder där politisk och ekonomisk risk är skyhög.

Följande bolag nämndes:

 • Bolilden
 • Nordic Mines
 • Oceana Gold
 • Orvana Minerals
 • SEMAFO

Äger själv inte några guldaktier men är lite små sugen. Tror det dröjer ett bra tag innan denna ”bubbla” brister.

Annonser

2 comments on “Med guld i blicken

  • Tack för länken! Om alla hejdlöst söker sig till guld i spekulativa syften blir det en bubbla.

   I dagsläget är det långt i från en bubbla. Oansvariga regeringar och slappa riksbanker skapar inflation. Resten går av sig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s