Från trust till bolag

När lagförslaget kom 2006, stod det klart att de kanadensiska s.k Income Trusts var dödsdömda. Skälet till varför de var så populära var den höga och ofta förutsägbara utdelningsnivån. Lagförslaget innebär att trusterna efter utgången av 2010 ska betala en utdelningsskatt på ca 34 %. Många av dessa truster har valt att i god tid omvandla sig till vanliga aktiebolag enligt ”Canada Business Corporations Act”.

En trust som betalar skatt har fortfarande kvar sina nackdelar när det gäller kapitalanskaffning och restriktioner gällande expansion av verksamheten. Kanadensiska truster lär således förpassas till den ekonomiska historien.

Hur går då konverteringen till för oss svenska småinvesterare som dristat sig till att göra investeringar på andra sidan Atlanten?

Som svar på frågan kan man säga att det har gått mycket smärtfritt. Följer man regelbundet trusterna vet man när det kommer att ske.

Andelarna i trusten, en unit omvandlas oftast enligt förhållandet 1:1 mot en aktie, share i ett nytt bolag som tar över trustens verksamhet. Har man likt denna bloggare depå hos Avanza Bank märker man det genom att bolaget hamnar längst ner bland ”övrigt”.

Under tiden konverteringen sker kan man inte köpa eller sälja sina andelar/aktier. Det kan ta upp mot drygt en vecka innan man åter kan handla med sin tillgång.

Annonser

One comment on “Från trust till bolag

  1. Ping: In Canada we trust « Brachyura’s finans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s