En helg i mångkulturens tecken

De här helgen har ägnats åt att se och roa sig med vad ett antal olika kulturer har att erbjuda. Kulturen har i sann svensk vinteranda upplevts via radio och tv inomhus. Klimatet har inte gjort att man velat gå ut. Annat än i undantagsfall.

Finsk kultur

För en svensk är finsk kultur något svårt att förstå sig på. När man ser följande inslag blir det klart som korvspad. Finsk kultur är att likställa med nakenlöpning, kånka på en kärring och visa att man är karl.

Jiddish

Amerikansk fotokultur

Mellan de två världskrigen fångade den amerikanske fotografen Mike Disfarmer vardagligt folk på bild i sin studio. Bilderna ansågs länge som mer eller mindre värdelösa, räknat i pengar. I dagarna går en bra original plåt för tusentals dollar, ibland så mycket som tjugotusen dollar. Se mer här på SVT Play.

Engelsk överklasskultur

I överklassens London på 50 talet, var det vanligt att spela om stora summor. Den fattiga men driftiga John Aspinall kom på ett genialiskt sätt att klå de rika men inte så klyftiga överklassen på pengar. Enligt dokumentären är han ”Historiens smartaste svindlare”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s