Black Swan investing med fokus på Apple

Ett säkert sätt att lyckas bättre med sina investeringar är att undvika förlorare. Det är lättare att sortera bort bolag som har de kvaliteter som krävs för att bli förlorare än att hitta vinnare som stiger 20-50 gånger.

Ska man ägna sig åt denna typ av ”black swan investing” krävs mod, tålamod och mycket kunskap. Forskningsbolag kan göra denna resa, liksom helt uträknade bolag, gärna inom teknik.

Ett forskningsbolag som lyckats är Diamyd.

Ett exempel på bolag som gjort comeback är Apple Inc. Steve Jobs gjorde själv comeback som VD i Apple 1997. Bolaget grundades av Jobs och Woz på 70 talet. De blev snabbt en gigant inom mikrodatorer. Microsoft som grundades vid samma tid var mycket mindre än Apple. 1985 fick Jobs sparken från Apple och bolaget förde en tynande tillvaro.

1997 var det nästan i konkurs. Microsoft som var under stor press från konkurrensmyndigheter köpte in sig i bolaget för att stödja sin enda konkurrent och skydda sin mycket lönsamma avdelning som sålde Office för Mac.

Steve Jobs lät Apple köpa NeXT som han hade grundat. I bagaget följde teknikerna det som skulle bli Mac OS X. Väldigt få hade vid denna tid fått upp ett öga för detta. Kalaset kostade $429 miljoner för Apple. Steve Jobs var tillbaka. Snart lanserades en rad produkter som ”alla” känner till. OS X, iPod, iTunes, iMac, iPhone m.m.

Aktiekursen har stigit från ca $4 till $309 i skrivande stund, justerat för splittar. Apple delar inte ut pengar men har en imponerande krigskassa. Aktien har de senaste 14 åren gått upp ca 75 gånger ursprungsinvesteringen. För de som var modiga nog att köpa 1997 när Jobs kom tillbaka i matchen, är det bara att gratulera.

Dagens uppgång på knappt 1% motsvarar nästan 75 % av bolagets värde 1997.

Visst är det en fantastisk utveckling! Tyvärr köpte man inga aktier på den tiden. En av bloggens första inlägg handlade för övrigt om just Steve Jobs.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s