Realistisk syn på studentutbyteidg

Idag kan man läsa i Bonniers tidning DN att utländska studenter inte vill studera i Sverige när det nu har blivit avgiftsbelagt. Det tas ut en avgift både för ansökningarna och själva studierna. Gratis är gott som det heter. När det kostar pengar är det inte lika gott.

I artikeln kan man läsa om Zhan Ouyang som började studera i Sverige när det var gratis. Idag skulle han inte välja Sverige. Hans dröm är att arbeta på något ”europeiskt” bolag typ ABB eller Bombardier kan man läsa. För mig som kanada vän och investerare reser sig nackhåren, Bombardier är ett kanadensiskt bolag. Ett sidospår kan tyckas. Zhan Ouyang gör helt rätt, jag skulle gjort samma sak.

Artikeln fokuserar på att det blir mindre pengar för lärosätena när strömmen av utländska studenter minskar. Tråkigt för dem men vem är det som betalar? Jo vi svenska skattebetalare. Varför ska vi skänka bort utbildning till andra länder? Vi har fullt fungerande studentutbytesprogram. Vill en kines studera i Sverige så får de erbjuda en plats till en student från Sverige.

Prestigefyllda universitet som Cambridge, Stanford, Harward och MIT, för att nämna några tar betalt av sina studenter. De avgifter utbildningsväsendet får in ska gå till att stärka utbildningen. Finns det ingen efterfrågan från svenska studenter eller utbytesstudenter så är det bara att lägga ner utbildningen. Undantag bör göras för ”strategisk” forskning.

Skänka bort studer är en socialdemokratisk anakronism, likså att utblida folk till arbetslöshet. Vill man läsa ett bättre formulerat blogginlägg har Cornucopia ett som är väl värt att läsa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s