Zenit för bolånetorsken

Banken SEB har beslutat att bolånekunderna(bolånetorskarna) först ska sälja sin bostad innan det köps en ny. Enligt denna bloggare är det ett vettigt beslut. De som köper en ny bostad utan att ha sålt sin tidigare ska kunna betala dubbelt boende under den tid det tar att byta. Kan personen i fråga, visa upp motsvarande kostnad i likvida medel för banken, tror jag nog att SEB inte har något emot att ”tumma” på sin nya regel. Banker är pragmatiska och vill tjäna pengar men med låg eller ingen risk.

En bolånetorsk, BLT på marginalen som vill göra ”bostadskarriär” med hackade krispiga grönsaker som främsta attribut gör sig inget besvär. På marginalen kommer detta nog att få effekt. Marknaden kommer att bli mer trögrörlig. I takt med att man läser fler artiklar om bostäder, bolån och annat som är centralt i huvudet på en stockholmare kan man ana att marknaden står i zenit. Det kommer att gå utför. Hur mycket och hur länge är en öppen fråga.

Tyvärr kommer många att hamna i ekonomiskt bekymmer. Vem med sina sinnes fulla bruk offrar sig till banken, för att låna två extra miljoner till ett extra rum i bostaden? Tydligen finns det ett antal. Bonnier tidningen DN skriver om en familj som är beredda att betala 6 Mkr för ett klubbmedlemskap som ger dem rätt att bo i en modul med fyra rum.

Bloggaren Flute har borrat sig ner i statistiken och gjort en av många diagram att beskåda. Här tycker jag mig klart se belägg för att BR priserna är höga. Framför allt om man jämför med andra bostadstyper.

Cornucopia körde genom ett modernistiskt ghetto för bolånetorskar. Nu får man inte ens en tomt som är platt.

Annonser

3 comments on “Zenit för bolånetorsken

  1. Det sorgliga är att folk saknar sunt förnuft. De kommer fortsätta lägga 3-4 miljoner för att bo en låda i ett halvflådigt område utanför någon av våra större städer. Jag tror inte folk överlag kommer agera förrän dom står där i Lyxfällan med höga räntor och amoteringar som de inte kan betala och både herr och fru Svensson har förlorat sina jobb. Människor lever över sina tillgångar. Det går bra så länge båda har jobb och ”marknaden” flyter på. När det går åt helvete, då går det verkligen åt helvete.

    • Jag kan bara hålla med föregående talare. Det är nu man har möjlighet att spara för de svåra tider som kanske kommer. De som köper lådor för miljontals kronor kommer att göra sitt livs sämsta affär.

  2. Ping: Bostadsbubblan som sprack « Brachyura’s finans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s