Bostadsbubblan som sprack

I dag presenterades ny statistik för priset på bostadsrätter. Riktningen är ner, på vissa håll som i Malmö är det mycket ner. Mäklarna envisas med att säga att det bara är små variationer på grund av sommar säsongen.

Bloggaren Cornucopia blev i dagarna intervjuad i E24. Enligt vad man kunde läsa finns det en stor möjlighet att priserna på lägenheter kan halveras från dagens nivå. Hus kommer klara sig bättre ner med kanske 30 %? Lars Wilderäng, mannen bakom bloggen, kommer kanske att gå till historien som ”han som prickade in när bubblan sprack”?. En svensk Peter Schiff kan man nog säga att han är. Ett otacksamt jobb men med en trogen skara som följer de båda. Bloggaren Flute kanske aspirerar på titeln?

För den enskilde kan det innebära ett hårt slag. Men å andra sidan så bör de som valt att spekulera med högbelåning vara fullt införstådd med att det är ett tänkbart utfall. De som inte kan betala när banken vill ha tillbaka sina pengar kommer att gå i personlig konkurs.

En mycket tråkig konsekvens är om bankerna blir insolventa och faller. Svenska regeringen kommer troligtvis att rädda dessa banker som anses som systemviktiga. Den stora förloraren blir svenska folket som får se hårda nedskärningar i vård, skola och omsorg. Detta är dock inget nytt,  det är vad som hände på 90 talet.

Någon som tycker att det mesta går igen? 90 talet i repris fast nu med andra aktörer?

Har tidigare skrivit några artiklar om bostadsbubblan och att vi nog är nära toppen. Bolånetorsk till middag?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s