Gardell, en förlorare på börsen

Christer Gardell har lyckats bra, för att inte säga extremt bra i sin karriär. Han har blivit väldigt rik på att förvalta andras pengar. Då och då med kraftig belåning och i ett koncentrerat ägande i ett fåtal bolag. Köpa med belåning, stycka och sälj med kraftig vinst har varit vanligt förekommande. Förvandla livskraftiga bolag till anorektiska entiteter, genom höga utdelningar fungerar också för Gardell.

Volvo hade tidigare en stor ägare som ville sälja(Renault) och en liten ägare som ville ha mycket att säga till om(Industrivärden), det passade perfekt. Gardell köpte upp drygt 5 % av rösterna för att börja pressa bolaget. Mycket riktigt började utdelningarna skjuta i höjden och förvärvstakten ökade(Nissan Diesel m.fl) och kassan tömdes. Lagom till finanskrisen 2008 var Volvo en anorektisk skapelse utan livskraft. Genom hårt arbete och tuffa nedskärningar lyckades bolaget får rätt på kassaflödet och vända skutan. Lån hjälpte också till. Räntan var riktigt hög i vissa fall.

I dagarna går nämnda Christer Gardell ut i media och likställer börsen vid ett kasino. Nu är det bara snabba klipp som gäller för de som har aktiverat sina robotar. De fina företagen kommer att försvinna från börsen och tas om hand av riskkapitalister, säger Gardell. Skulle det hända lär det inte finnas så många fina företag kvar. Om ens några.

När man hör och läser om Christer Gardell ska man ha klart att han alltid, alltid talar i egen sak. Det lärde han sig när han var underhuggare till Mats Qviberg och Sven Hagströmer som VD på Custos. H&Q var ofta ute i media och fick ut sitt budskap mer eller mindre ograverat. I dagarna är inte Mats Qviberg så talför.

Vad vill då Gardell? Gissningsvis trivs han inte i miljön på dagens börs. Det är svajigt och stora kursrörelser. Passar nog inte hans strategi att få ett tapp på 25 % när han är positionerad för uppgång. Blir jobbigt att förklara för de vars pengar han förvaltar. Gardell är inte med och gör klipp, det är nog där skon klämmer.

Annonser

2 comments on “Gardell, en förlorare på börsen

  1. Ping: In GOLD we trust Gardell must pay cash « Brachyura’s finans blogg

  2. Ping: iFinans.se » Blir Cevian insolvent?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s