Bolånetaket ger effekt

Idag har statistik presenterats över ”bopriserna”. Svagt upp efter sommaren. Augusti är en dålig månad ur statistiskt hänseende. Bloggaren Cornucopia har i sedvanlig ordning grävt rejält i statistiken.

Många kreditvärdiga föräldrar ska köpa bostad till sina små telningar så de kan leva på andras bekostnad i några år. Studenter kallas de också. Många kommer att utbilda sig till arbetslöshet. Andra går strålande framtider till mötes. Förr kunde föräldrarna tjäna på att sälja lägenheten efter studierna. De närmsta åren blir det nog svårt.

Det tar lång tid för en bostadsbubbla att återhämta sig. I Danmark lider man av sviterna efter bostadsbubblan som brast i förra finanskrisen, år 2008. Danska staten är lågt belånad ca 45 % av BNP. För den enskilda medborgaren är det värre. De har i snitt och median en hög skuldsättning. Inflation och låg löneökning i kombination med en svårare arbetsmarknad har gjort att danskarna inte är lika gemytliga och lägger mindre på konsumtion.

Mäklarna säger att bolånetaket inte har haft någon effekt. Tvärt om vill jag säga. En ökad andel föräldrar som sponsrar sina barn och ökad andel blancolån talar sitt tydliga språk. Om nu inte bolånetaket har någon effekt, varför vill då mäklare som Peeter Pütsep avskaffa det? Han talar helt i egen sak. Peeter vill få upp transaktionsvolymerna, annars väntar den stora mäklar döden. Tror ni han tänker på de fattiga unga bolåntagarna när han ber söndagsbön?

De som har is i magen och spara ihop en ordentlig kontantinsats och köper när det har bottnat är vinnare. I alla fall i förhållande till de som har köpt i närheten eller på toppen.

Annonser

One comment on “Bolånetaket ger effekt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s