Ständigt detta Grekland

Det börjar dra ihop sig. Gammelmedia surrar för fullt om Grekland. Grekland ska räddas, Grekland måste räddas. Vad är det som ska räddas? Inte är det väl de som bor i Grekland, grekerna som ska räddas? Räddas från vad?

Grekland har levt över sina tillgångar. Det är väl alla eniga om. Grekland har fuskat sig in i EMU med hjälp av Goldman Sachs, inget nytt där heller. Hur tänkte de? Vad har grekland att erbjuda omvärlden så att den grekiska ekonomin stärks relativt Tyskland, den ekonomiska jätten i EMU? Oliver?

Tankefel från början. Politiker har ofta en tendens att tänka fel, önsketänkande i bästa fall. Gör om gör rätt. Grekland platsar inte i EMU. Förmodligen skulle det vara en välgärning för EMU länderna att skrota EMU. Låt vart och ett av länderna leva och blomstra på egen hand. Det är väl bara folkpartister i Sverige som skulle sörja. Dessa förtappade individer som vill ödelägga vårt landsekonimi bara för att få sitta med på några möten nere i europa.

Ingen kommer att rädda Zorba. Han klarar sig bra ändå. Värre är det för bankerna. Dessa spekulativa entiteter sitter på stora lån till Grekland. Lån som enligt redovisningens grundprinciper borde skrivas av helt, eller till stora delar. Svarte petter är således de stora bankerna i de övriga europeiska länderna, främst då Frankrike, Tyskland och UK.

När några av dessa banker faller, när, inte om, kommer det att orsaka stor stökighet. Blir det som ett nytt Lehman Brothers? Kommer de att bli inlösta eller gå i konkurs? Ska ekonomin på sikt bli sund i EMU och övriga Europa krävs det att alla osunda länder och banker går i konkurs. Skuldsättningen i förhållande till ekonomin är helt enkelt ohållbar. Politikerna vill inte ta i detta så de kör historien om hur synd det är om Grekland och hur viktigt det är att hjälpa dem.

Frågan är således när Grekland ställer in betalningarna, default?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s