In Canada we trust

Det har gått ett tag sedan jag skrev om Kanada och de kanadensiska investeringarna jag har gjort. Våren 2009 läste jag ett inlägg av bloggaren Cornucopia som handlade om kanadensiska income trusts. Det lät mycket intressant då de delade ut nästan hela vinsten. Börserna var vid denna tid helt utbombade. Kanada har en stor del av sin ekonomi i råvaror och oljan hade precis vänt upp från bottennoteringen på runt $40 per fat. Läget var följande: minimal skatt, oljepriser som ”bara” kunde gå upp och utbombade truster med en direktavkastning på runt 10 %.

Sakta men säkert köpte jag på mig innehav efter innehav. Det viktigaste var uthållighet i utdelningarna och en verksamhet som man förstod sig på. För att citera den kände investeraren Warren Buffet: ”I try to buy stock in businesses that are so wonderful that an idiot can run them. Because sooner or later, one will. ”.

Hur har det då gått sedan början av 2009?

Första inköpte Brookfield Renewable Power Fund finns fortfarande med i portföljen och gått upp med ca 62 % sedan köp. Man ska sedan lägga till den utdelning man fått per månad. Yielden har varierat mellan 5-7 %. De flesta av innehaven har omvandlats till bolag med normal skattesats och då sänkt utdelningen. Vissa truster var högt belånade och var tvungna att dra ner på utdelningen. 19 bolag allt som allt finns kvar. Några har kommit och några har åkt ut. Innehaven ligger i en kapitalförsäkring och netto efter skatter ger den i skrivande stund 4,5 %.

I diagramet kan man se hur det gått sedan ett år tillbaka. En liten portion trading ligger också i kapitalförsäkringen men den är som sagt liten och har givit positiv avkastning men är mest för utbildningsändamål.

I skrivande stund har inga innehav sålts de senaste 6 månaderna och strategin är att sitta still i båten och köpa mer. Går Toronto börsen ner mer blir det billigare att köpa fina stabila energi bolag. Min gissning är att bolag i energisektorn kommer att behålla sina kunder även om det blir riktigt tuffa tider.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s