Svart dag för Juholten

Den svarta måndagen drabbade Håkan Juholt. Han som bara skulle ha lite bidrag för att bo. Bostadsbidrag för politiker. Håkan Juholt har 144 000 i månadslön och har fått bidrag sedan han kom in i riksdagen 1994.

Är Håkan Juholt en bidragsfifflare eller har det begåtts svåra misstag? Det har nu blivit ett fall för polisen eller snarare överåklagare Björn Ericson vid riksenheten för polismål. Håkan Juholt välkommnar själv utredningen.

I Sverige är man oskyldig tills ens fall är prövat i domstol med fällande dom. Politiker i Sverige döms inte som det vanliga folket, när det gäller bidragsbrott. De har egna lagar. Det blir därmed svårare att få en fällande dom mot Juholt. En advokat har i helgen fått sig en ny klient. Ingen rök utan eld…

Ju längre tiden går desto svårare blir det för Håkan Juholt att sitta kvar som partiledare för Socialdemokraterna. Ska han ta time-out? Ska han ge upp? Ja vad tänker Juholt göra? Denna typ av process kan ta långtid. Ska Socialdemokraterna vara utan ledare i ett år framöver? I slutändan blir det medlemmarna i partiet som bestämmer Håkan Juholts öde. DN spekulerar i att Håkan Juholt har kort tid kvar.

Stig-Björn Ljunggren den socialdemokratisk statsvetaren från Uppsala, säger att det är ett svårt läge för Juholt. Kan själv inte säga att det ser ljust ut.

Nu är Håkan Juholt inte den enda socialdemokratiska ledare som ertappats med ogentligheter eller fifflande. Mona Sahlin? Någon som kommer ihåg henne?

Vi som har halva foten i graven kommer ju ihåg Olof Palme och hans affärer. Harvardaffären, Geijeraffären… det var andra tider men mönstret går igen. På den tiden var media inte lika på hugget som idag. Gräsrötter som bloggare och twittrare, fanns inte.

Annonser

One comment on “Svart dag för Juholten

  1. Tungviktarna inom S vet givetvis att det kommer att krävas skarpa åtgärder även i Sverige när krisen når hit. De vill nog ha kvar den interna turbulensen ett tag till av det skälet. De räknar med att de kan återkomma efteråt. Inte vill de vara tvugna att komma med egna förslag under en period då de yttre ramarna krymper och verkligheten gör sig påmind.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s