Cornucopia i Lund

Nu på kvällskvisten tog man sig ner till Lund för att lyssna på bloggaren Cornucopia. Här kan man läsa vad Cornucopia själv tycker om kvällen. Teknologie doktor Stålne har även han skrivit en recension. Nedan följer undertecknads redogörelse med några historiska utsvävningar.

Cornucopia började sitt anförande med med att tala om den föränderliga världen. Likt Ljuset från Lund talade han snusförnuftigt till publiken. De unga har mycket att vinna på de stora förrändringa som kommer att ske framöver i spåren av Peak Oil och skuldkrisen(vilket i sin tur har blivit värre av resursbristen).

Det var fullt hus. En hel del äldre besökare hade hittat dit. Själv fick man sitta på en ”pinna stol” längst bak i lokalen. Lars Wilderäng a.k.a Cornucopia såg ung ut för sin ålder. Skulle lätt kunna utge sig för att vara en student i Lund.

Jag hoppas föreläsaren fick tid att gå runt och turista i Lund. Cirkus 160 meter sydväst om AF Borgen ligger Lunds domkyrka. Denna sotsvarta byggnad, pimpad av ingen mindre än Helgo Zetterval har en spännande krypta. Det första man ska leta upp är en liten figur som kramar om en pelare. Denna figur är Jätten Finn, vilken tidigare fick ge namn åt Sparbanken Finn. Banken kallades i folkmun för ”den lilla jätten”. Mer än en av deras internet kunder har övervägt att begå Seppuku när internetbanken har ”uppgraderats”. Rekordet var när det tog knappt en veckan, innan kunderna problemfritt kunde logga in igen. Banken heter i dag Sparbanken Öresund. Enligt Cornucopia lär de vara mer än lovligt exponerade mot överbelånade nybyggen på de skånska åkrarna.

Den andra sevärdheten i kryptan är den kista där Peder Winstrup ligger begravd. Gissar att väldigt få tycker att den är sevärd men studerar man Peder Winstrup är parallellen till föreläsningens början slående. Peder Winstrup blev vid 33 års ålder biskop i Lunds stift. Danskt vid den här tiden. När Karl X Gustaf steg i land och tog Skåne i besittning stundade det andra tider ”This Time Is Different”. Peder Winstrup var en ”Vendekåbe”, ett danskt ord för att byta åsikt och ståndpunkt, när omgivningen har ändrats. Något Cornucopia har som stående teman i sina inlägg.

Ekonomisk tillväxt kräver ett allt större resursuttag, det var en av hörnpelarna i föreläsningen. Föreläsningens höjdpunkt var enligt mig jämförelsen mellan Libyen och Syrien. Varför struntar Usa, EU m.fl i att regimen i Syrien skjuter ihjäl befolkningen på löpande band men gick aktivt in och avsatte Khadaffi? Svaret är oljan.

Cornucopia är känd för att tala om vikten av självhushållning. För de som inte är lika lyckligt lottade att ha en jordlott kan man njuta av vegetarisk makt på restaurangen Govindas Vegetariska Restaurang som drivs av Hare Krishna i Lund. Blundar man för det faktum att det är en sekt som bedriver verksamheten, bör maten falla de flesta i smaken.

Appropå sekt, verkar som ”alla” ungdomar numera går runt med olika versioner av Mac Books nuförtiden. Ingen resursbrist så långt ögat når.

Allt som allt var det väldigt lyckat. Kan lätt rekommendera andra att gå på Lars Wilderängs föreläsningar om man har chansen.

Tyvärr fick jag inte riktigt den Halleluja känsla som man kanske skulle velat ha. De unga akademikerna slet inte Ymnighetshornet i bitar enligt känd lundensisk tradition. Kanske beror det på att han är bra som föreläsare, lugn, saklig men ändå engagerad. Inte det minsta nervös utan verkar ha gjort denna typ av presentationer ett antal gånger förut. Vem vet, peak oil kanske inte är lika kontroversiellt längre, många i publiken verkar läsa hans blogg regelbundet.

Tillslut vad det dags för bokförsäljning. 13 st böcker var till salu för det låga priset av 60 kr. Tänkte köpa en bok men kön var allt för lång. Hade ändå tänkt pruta. Inte en cent över $5 hade jag budat.

Här kommer lite halleluja stämning..

En kommentar på “Cornucopia i Lund

  1. Ping: Cornucopia i Lund | Fication

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s