Blir det någon pension?

Ju längre man har arbetat desto mer sugen blir man på pension. Så verkar det i alla fall när man läser reportage om pension och pensionssparande. Schablonerna ekar som ett skri i vildmarken. Ok.. som ni läser så är det långt kvar till man blir en ny Tranströmmer och kan håva in ett nobelpris i obegriplig litteratur.

En arbetare är utsliten och rejält trött innan 65 års ålder. Tjänstemän har stimulerande arbeten som gör att de gladeligen vill jobba kvar långt upp i åldrarna. Så kan det se ut. Verkligheten är som ni vet inte alls så.

Ute i industrin finns det arbetare som inte alls är utslitna. De är snarare tjänstemän när man ser till arbetskador, än arbetare. Tjänstemän däremot börjar mer och mer att arbeta på beting och har ofta korta projektanställningar och stressiga arbetsuppgifter. De två världarna har mötts. Vem vill först gå i pension?

På senare tid har våra folkvalda, politikerna(tänk Håkan Juholt) börjat ge små hintar om att den ålder som länge har varit huggen i sten, 65 år inte kommer att gälla så länge till. De börjar nu prata om 68 år för de som är födda på 70 och 80 talet. 80 talister skall visst vara sällsynt förtappade och måste genast spara i pensionsförsäkringar, för någon pension lär de inte få om man ska tro på de som ligger bakom kampanjerna, bankernas. Gissar att motsvarande hördes när de då färska 70 talisterna började arbeta. Tidigare generationer hade inte samma press på sig att ”spara” då myten om 65 var så stark. Bloggaren Vill ha Allt låter lite skeptisk.

Vad tror vi då om framtiden? Den aktuella skuldkrisen och peak oil lär sätta sina spår. Min gissning är att man ska titta tillbaka i historien för att få några ledtrådar. Hur såg det ut förr? Varför finns det en pension idag och varför just 65 år?

Mer om detta i ett senare inlägg.

Annonser

3 comments on “Blir det någon pension?

 1. 65 var ju en ålder som var högre än medellifslängd från början. så gammalt så att de flesta redan dött. Då var det inte så problematiskt att föda de få kvarvarande gubbarna och gummorna.

  Nu när folk blir nästan 20 år äldre i genomsnitt och mest planerar den eviga golfsemestern så. blir det lite svårt för dem som arbetar att få det att gå ihop.

  om man är försörjd av föräldrar eller lån som barn och medans man studerar ända tills man är 30. jobbar sen i 35 år och sen ska ha pension tills man blir 85 så ser det ju ut som om att man måste vara JÄVLIGT produktiv i de där 35 åren…

  jobba i 35 år och vara ledig i 50. hmm….

  Räkna med rejält knapert på ålderns höst.

  Det eller kanske börja med nån extremsport så att du har kul nu och sen krockar med en bergvägg när du börjar bli lite långsam i reflexerna runt 45-50…

  /M

 2. Gäller att vara smart nu. Själv så flyttade jag till Finland där jag hade ett hus som jag växt upp i som stått som sommarstuga i 20 år. 2 kaminer 20 hektar skog. När jag i sverige fick börja gå på Fas 3 och ersättningen sjönk till 65% och jag bodde i en lägenhet med dyr hyra så bestämde jag mig för att flytta till Finland. Boende kostnaden sjönk med 3 000kr och trotts att jag får betala dubbel skatt så får jag ut 1500kr mera i Finland som arbetslös då dom får dryga 3 000kr mera än arbetslösa i sverige. Så nu sitter man i framför brasan och värmer sig gott och levnads standarden har ökat med dryga 4500 kr. Det känns som en lotto vinst. Och eftersom Finland inte tar emot 100 000 flyktingar per år så kommer inte dom att få slut på pengar som nu hänt i sverige och ska behöva arbeta till 75 år. Har hört flera som tänker som jag .Lämna sverige då allt bara e skit där nu förtiden.Inget fungerar.Bara politikerna har det bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s