H & Q bryter upp

Idag kom beskedet som en del säger var väntat, Sven Hagströmer och Mats Qviberg går skilda vägar. Personligen trodde jag att Qviberg skulle göra en exit och Hagströmer skulle behålla sin andel av Öresund. Nu blir det tvärt om. Bloggaren Stockman har hela tiden varit övertygad om en splittring. Skoj att han får rätt.

Genom ett ganska komplicerat förfarande med inlösenrätter kan Öresunds aktieägare, undertecknad är en av dem, välja hur man vill agera. För varje aktie i Öresund får man en inlösenrätt och 9 inlösenrätter ger 5 aktier i det nya bolag(arbetsnamn Newco) som ska bli Hagströmers bolag. De som är supportrar tilll Qviberg kan sälja sina inlösenrätter och köpa fler aktier i Öresund.

Den som är intresserad av fler detaljer ska läsa kommunikén från Öresund.

Hur ska då en aktieägare agera? Det är en svår fråga som beror på ett antal olika faktorer:

  • Skattesituationen för ens innehav
  • Vem litar man mest på, Hagströmer eller Qviberg?
  • Vilken inriktning vill man främst ha på förvaltningen
  • Utfallet av HQ skadestånden riktade mot Öresund
  • Ökade förvaltningskostnader

Själv tänker jag nog sälja mitt innehav i Öresund, det uppgår i skrivande stund till knappt 5 % av portföljensvärde. Har hängt med länge i HQ svängen men har de senaste åren vart skeptisk till Öresunds verksamhet.

HQ skandalen har inte hjälpt upp förtroendet. Qviberg framstår som en psykopatisk despot i en nyligen utgiven bok av Caroline Neurath. Hagströmer är precis så trevlig i verkligheten som man kan få intrycket av om man läser artiklar långt tillbaka. Tyvärr tjänar man inga pengar på att vara trevlig. Det väger lika mellan Qviberg som vill ha en traditionell förvaltning och Hagströmer som är mer för företagsbyggande och satsningar på onoterade bolag. I värsta fall skulle man kunna tänka sig ett sargat Öresund fullt med udda aktier, utvalda av Q och ett bolag i händerna på Hagströmers mystiska holdingbolag, Biovestor. Newco skulle kanske kunna bli ett stort draknäste med många udda ”skräpbolag”.

Vem vet hur det går? Ska bli spännande att följa framöver. Några aktier behålls i IPS depån.

H och Q talar ut

Annonser

One comment on “H & Q bryter upp

  1. Om man väljer H eller Q är ungefär som när folk väljer vilket lag dom ska hålla på i fotboll. Jag tror inte det är det sunda förnuftet som styr valet. Får dock hoppas att ingen väljer utifrån vem som har snyggast tröjor vilket ibland tycks vara fallet när det gäller fotbollssupportrarnas val.

    Öresunds bolagsstämmor har inte varit några lugna tillställningar. Dock har dom inte störts av huliganer som kastat in knallskott och tänt bengaler på läktaren och vrålat hotfulla ramsor mot motståndarna. Fast det hade kanske behövts lite sådana takter även på aktiemarknaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s