Fick ett brev från farbror Sven

Fick igår ett brev från farbror Sven. Sven heter Hagströmer i efternamn och är största ägare i Investment AB Öresund. Sven verkar inte gilla sin tidigare affärskompanjon Mats då han slarvade bort en av de två banker paret ägde ihop. Sven ska helt enkelt ta sin Mats ur skolan.

Utåt sett är de fortfarande vänner och för att ge sken av det hela berättade de i TV att de är grannar i fjällen. Finansmän har inte 5 veckors semester och måste boka in sin semester ett par månader i förväg som vanligt folk. Sven lär nog inte stöta på Mats om han inte vill framöver.

Brevet jag fick var en vädjan till oss småaktieägare att vi skulle förstå att det bästa för Sven och Mats, är att de går skilda vägar och delar upp sin verksamhet mellan sig. De onoterade bolagen är svårsålda och ibland med ett bundet ägande vilket skulle göra en nedmontering av Öresund till en långsam och seg process. Ungefär likt det som grabbarna gjorde i Custos med stor framgång. Pan Capital med Erik Penser i spetsen gillar inte heller idén om en uppdelning.

När jag tänker på det, Custos… fint namn, fint bolag. Jag är svag för investmentbolag. Hasselfors, fin fint bolag. Export-Invest, ”crème de la crème”. Många minnen som kommer tillbaka. Nåväl tillbaka till brevet som jag fick!

Mats och Sven äger inte majoriteten av Öresund, de behöver hjälp från oss små aktieägare. Vi ska förlora pengar genom att lösa in eller bli utlösta(ej förlösta). Farbror Sven har sitt mystiska bolag Biovestor som bas. Gissningsvis blir han inte drabbad av några skattemässiga nackdelar. Mats Qviberg har nog större bekymmer än att betala skatt. Med miljardskadestånd hängande över sig kan det bli svettigt.

I de flesta affärsverksamheter är ensam inte stark. Det gäller att ha en bra crew. Inte helt olikt Daniel Ocean och Rusty Ryan har de haft duktigt folk omkring sig när de gjort kupper mot andra bolag och styckat dem. Helheten i detta fall är värt mer än delarna. Öresunds tidigare imponerande ”track record” beror mycket på den dynamik som uppstod mellan Sven, Mats och Stefan ”Primus Motor” Dahlbo. Var för sig är det tveksamt om de kommer tillbaka till fornstor glans. Var sak har sin tid. H och Q har nog haft sin. Naturligtvis ska man vara ödmjuk inför deras kanske stundande framgång och då pragmatiskt erkänna att man har haft fel och gå in i något av bolagen.

Planen är att vänta ut december och sen dumpa Öresund innehavet efter nyår för att skjuta på reavinstskatten ett år.

Har skrivit en hel del om H och Q på bloggen vilket förefaller naturligt då jag följt med på deras resa under en längre tid. Vi får se vart resan slutar. Det viktiga är inte destinationen utan vad man kan lära sig på resan.

Jag gillar Sven och är glad för de få gånger man fått prata med denna upptagne men tankspridda man. Mats hjälpte mig med lite råd och dåd en gång i tiden så härmed återgäldar jag hans lyckönskningar.

Däremot tycker jag det är fel att stycka Öresund, kalla mig nostalgiker om ni vill.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s