Laila Freivalds till Öresunds styrelse

Mats Qviberg har börjat styra investmentbolaget Öresund mot en ny kurs. Den före detta socialdemokratiska ministern Laila Freivalds är föreslagen som ny ledamot av Öresunds styrelse.

Denna bloggare är sedan bekant, ägare av några stycken Öresund aktier och har vissa åsikter i utnämningen. Första frågan är, vad har en avdankad socialdemokrat som Freivalds att bidra med i styrelsearbetet? För det breda folklagret är hon en barsk kvinna som inte gillar att journalister gräver i hennes lägenhetsaffärer. Tsunami affären blev en black om foten. Var landet Thailand ligger är inget man behöver känna till som minister.

Under regimen Göran Persson var det viktigt att ha rätt kön och ta smällar som den stora ledaren passade ner. Tillslut blev det för mycket så hon fick avgå som utrikesminister. Hon hade sedan tidigare erfarenhet av att avgå som justitieminister.

Läste en del av kommentarerna på DI.se. Högt och lågt som vanligt. När det gäller socialdemokrater och pengar brukar det ofta vara låg kvalitet på dessa kommentarer. Det finns duktiga socialdemokrater som när de kommer till sin rätt, kan lyfta en styrelse. Antalet duktiga socialdemokrater är dock få.

Politiker ses ofta med förakt, men de kan ge värdefulla bidrag till det privata näringslivet. Ett bra exempel är Al Gore. Han sitter i Apples styrelse och blev handplockad av Steve Jobs. Tyvärr är Öresund inte lika framgångsrikt som Apple och Laila Freivalds är ingen Al Gore.

Kanske kan man säga att Mats Qviberg och Laila Freivalds har samma moraliska kompass och delar samma humör? Q kan tydligen bli rosenrasande, likt Freivalds när något bär honom emot. Enligt Mats Qviberg är hon ”både respekterad, kunnig och glad och trevlig”. Största tillgången är att hon kan ”samhället” säger Qviberg i en intervju till tidningen SVD.

 När man ska investera i ett bolag tittar jag mycket på ledningen och styrelsen. En hörnpelarare i Brachyra Investment Strategy, BIS. Det finns två ledamöter i den föreslagna styrelsen som man kan lyfta fram, Marcus Storch och Per-Olof ”100 000 Sandvik” Eriksson. En fråga man dock kan ställa sig är varför är de kvar?

En ledamot som jag är skeptisk till är unge herr Qviberg(inte Mats). Ett par gånger har jag sett denna arvinge agera som styrelseledamot i fastighetsbolaget Wihlborgs. När han blev invald, var hans tyngsta meriter att han gått något år på Handels och köpt sig en lägenhet. Idag har han mer erfarenhet av styrelsearbete än de flesta ungdomar i hans ålder. Aktier och placeringar har han troligt vis fått från unga år genom att se sin far ”in action”. Arvingar ska man generellt vara skeptisk mot. I några fall går det väldigt bra t.ex Stefan Persson i H&M. Andra kan lätt kör bolagen i botten om det vill sig illa.

Sammanfattningen för de som är otåliga och vill göra sig en hacka utan att tänka? Ja aktieråden haglar inte precis på denna blogg. Det är inte tanken. Några enstaka ”affärer” skrivs det om men mest funderingar för att själv samla tankarna och få de i mer systematiskt skick. Kan man inte skriva och berätta för andra vad man tänker göra, ja då är det början på en dålig affär. Med utgångspunkt av ovanstående inlägg har inte mitt förtroende för Mats Qviberg och Öresund ökat. När klockan slår 2012 kommer en finanskrabba att sälja sina inlösenrätter och aktier i Öresund.

Förtroendet för Mats Qviberg är lågt men jag tycker inte illa om honom. Vad man kan säga om HQ, när man lagt det bakom sig är det vanliga ”zero sum game”. Kul att ha varit med på resan.

Kanske är utnämningen av Laila Freivalds det smartaste som Mats Qviberg gjort och jag som är skeptisk förstår inte poängen? Framtiden lär ge facit i hand.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s