Tjäna pengar på oetiska investeringar

Rubriken förpliktigar. Här skall tjänas pengar på oetiska investeringar! Eller inte.

Det handlar inte om att tjäna pengar utan att skapa och lära. Det har länge varit målet med portföljen och på senare år denna blogg.

Läste nyligen en mycket intressant artikel av bloggrannen Cornucopia som handlar om oetiska investeringar. Han kan inte tänka sig att investera i GMO bolag samt tobaksbolag.  Intressant gränsdragning. Har funderat själv på detta dilemma under en längre tid men inte kommit mig för att få ner det på pränt.

Det viktiga är att man kan resonera med sig själv vad som är rätt eller fel. Skriver man en blogg likt den här så blir ens resonemang offentligt. Det bör då rimligtvis tåla en offentlig granskning. Redan här har jag tappat en del tappra läsare…

Etiken kan man se som lager på en lök. Längst ner finns kärnan, den ska vara solid. Investera inte i något som är olagligt eller ligger på kanten. Reklamfirman Google har som motto ”Don’t be evil”, något liknande detta kan man själv ta till sig. Lätt att säga men svårt att göra.

Likt Cornucopia gillar jag inte GMO. Manipulera med naturen och släppa ut hybrid arter som dödar andra är inget man vill stödja. För att kunna odla dess krävs special kemikalier och andra biologiska preparat. Bönder hamnar i stark beroende ställning till dessa fröbolag. Fröbolagen lobbar aktivt för att minska konkurrensen från små fröföretag. FRÖ-lagen är en konsekvens av denna lobby verksamhet. Mångfalden blir till en farlig enfald.

Alltså kan man utesluta bolag som vill skada natur och miljö på ett ”aggresivt sätt”. Mänsklig verksamhet skadar alltid naturen på kort eller lång sikt men den läker förr eller senare. Motsägelsefullt men man får försöka ha en känsla för vad som kan eller kommer att hända.

Bolag som har till uppgift att direkt skada och livnära sig på att människor dör är nog sällsynta idag. Under andra världskriget kunde investerare köpa in sig i IG Farben. Producent av Zyklon B. Bolaget finns konstigt nog kvar som ett noterat bolag på Börse Frankfurt även om det har varit i en likvidationsprocess under många år. Mycket intressant att läsa i Wikipedia artikeln.

Bolag som hanterar människors liv och hälsa men som har en bristfällig etik eller rent av vill skada för att tjäna pengar, likt vanvårdsbolaget Carema går av naturliga skäl bort. Carema är inte noterat och de oetiska riskkapitalisterna Triton/KKR är också något vanliga investerare inte kan köpa in sig i. Däremot finns våra pensionspengar investerade i denna typ av verksamhet, med våra politikers goda minne dessutom.

Företag som säljer krigsmaterial som sin huvudsakliga sysselsättning går bort. Ser inte hur  produktion av hangarfartyg eller försäljning av stridsflygplan till diktatoriska länder kan föra mänskligheten framåt.

IT och dataföretag är svåra att investera i. Dels är verksamheten ofta mycket komplex men de etiska utmaningarna är stora. Är ett bolag som Carrier IQ oetiskt? De säljer ett program som loggar allt som sker i en smartphone. Är det för att någon skall spionera eller för att förbättra mobilnätet? Förmodligen det senare men när bolaget döljer sitt program och hotar enskilda bloggare som påpekar det oetiska har de gått över linjen. I nuläget gissar jag att ingen mobiltillverkare tänker köpa in detta program framöver. Apple har också lagt in detta program i sina iPhones. Säkert med Steve Jobs goda minne.

Spel, alkohol och tobak är mer en form av oetiska investeringar som drabbar enskilda individer. Man kan säga att dessa produkter inte heller för mänskligheten framåt och på sikt förstör och utnyttjar människors beroende. Märk väl att jag inte avfärdar investeringar i denna typ av bolag.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är svårt att investera etiskt. Etik är lite upp till var och en att definiera och förhålla sig till. Här är en investerares syn på saken. Önskar att fler gör samma sak.

Just one more thing… i portföljen finns några oetiska investeringar. Mer om dessa i ett kommande inlägg.

Annonser

4 comments on “Tjäna pengar på oetiska investeringar

  1. Etiska investeringar är ett intressant ämne. Jag tycker som du ”lite upp till var och en att definiera och förhålla sig till” men att det säkerligen kan vara nyttigt för alla att någon gång fundera kring det och inte alltid bara titta på bokföring, aktiegrafer m.m. Bästa investeringarna är nog de som är win-win för alla d.v.s. både kunder, aktieägare liksom samhället i stort och övrigt tjänar och får nytta av affärsverksamheten.

  2. Spännande läsning. Är också en trogen läsare av Cornucopias blogg och man hittar alltid något intressant.

    De flesta som har startat upp företag och som också är multimiljonärer idag har nog involverat sig i någon form av oetisk investering skulle jag tro…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s