Bill Gates bygger en Windows reaktor

Finn två fel i ovanstående rubrik. Fel nummer ett är att det inte skall byggas någon Windows reaktor. Det andra felet är att Bill Gates inte skall bygga den.

Kinesiska ”slavarbetare” kommer troligtvis att bygga den. Bill Gates är med och investerar i bygget genom bolaget TerraPower. Gates gillar namn som börjar på Terra. TerraServer var är ett GIS system som bygger på Windows och SQL server. Databas knutten Jim Grey drev projektet innan blåste bort till havs.

Terra Power ska enligt deras planer utveckla en TWR reaktor som skall byggas i Kina. Landet är idag mycket beroende av kol men även olja för att få el till sin allt mer urbana befolkning. Det byggs idag redan ett antal reaktorer. En TWR reaktor skall omvandla icke användbart uran till klyvbart material och frigöra energi under processens gång. Processen ska underhålla sig själv i några tiotal år utan att det behöver tillföras mer bränsle.

Ett experiment med andra ord i stora format skall kanske påbörjas. Det som gör det hela trovärdigt är de som ligger bakom bolaget har lyckats förut. Bill Gates känner de flesta till, medgrundare till Microsoft och världens rikaste tills han beslutade sig för att ägna resten av sitt liv åt att skänka bort sina pengar. Gates handplockade Nathan Myhrvold till posten som CTO på Microsoft. Nathan hoppade av när Microsoft stod på topp år 2000 för att ägna sig åt egna investeringar bl.a Terra Power. Nathan är ganska klipsk utbildad i fysik och jobbade ett tag ihop med Stephen Hawkins. Lite av stämpeln ”Mad scientist” får man om man läser igenom wikipedia artikeln.

Vad tror ni? Kommer Bill Gates och kompanjoner att lösar världens energiförsörjning framöver? Det finns många argument mot.

Annonser

One comment on “Bill Gates bygger en Windows reaktor

  1. Beror ju på om de väljer Windows som programvara för styrsystemen. Blue screen of death får ju en helt ny innebörd när det handlar om kärnkraftsreaktor…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s