Kinder Morgan too big to fail?

Vi har under de senare åren hört begreppet ”too big to fail”. Det förknippas ofta med banker som har växt sig så stora att när de kollapsar(vilket banker då och då gör) hotar ett lands ekonomi. I Sverige har vi Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank. Var och en är så stora att när de faller och regeringen anser sig behöva rädda dem, kommer  att dra landet med sig ner i avgrunden.

Irland gick i fällan när de räddade sina banker. Istället för att låta de gå i konkurs och säkra betalningssystemet tog de själva smällen. Stater ser sen till att småfolket får dela på denna smäll. Gissar att ”någon” från storfinansen sen kan köpa upp strukturen billigt.

Too big to fail verkar även gälla företag. Har under en längre tid tittat på Kinder Morgan. Det är ett stort amerikanskt mid-stream bolag. Genom det lånefinansierade köpet av El Paso, blir de ännu större och ännu mer skuldsatt. El Paso sysslar med att transportera fossilgas.

Från att ha varit en liten spelare i mitten av 90 talet har Rickard Kinder byggt upp Kinder Morgan till att nu bli den största i Usa. Det är inte små volymer vi talar om. Över två miljoner fat bensin, NGL, diesel och andra flytande bränslen pressas genom deras pipeline system varje dag.

Rickard Kinder är inte speciellt högt betald. Han har samma lön som Steve Jobs hade i sitt jobb som VD på Apple. EN dollar. 50 cent för att dyka upp på jobbet och resterande är baserat på ”performance”. Samma princip gäller för chefer på Kinder Morgan men grundlönen är lite högre.

Jag gillar det faktum att man:

 • Förstår verksamheten
 • Uppfattar bolaget som transparent
 • Anar en stor kostnadseffektivitet
 • Ser en expansions vilja
 • Utnyttjar MLP strukturen maximalt
Negativt:
 • Hög belåning
 • Snårig ägarstruktur. Man köper in sig via KMP, KMR eller KMI.

I nedanstående intervju pratar S&P om Kinder Morgan och dess höga belåning efter köpet av El Paso. Resonemanget är vettigt. Baserat på deras stabila mid-stream verksamhet och försäljning av vissa sidoverksamheter verkar de optimistiska. I förbifarten nämndes det att bolaget är ”too big to fail” i och med att de nu blivit så stora.

Annonser

3 comments on “Kinder Morgan too big to fail?

 1. KMP är ett bra bolag för dem value investerare. Ett stort plus med KMP har varit ett bolag som går under A.O.P (”American Oil Pension”), då utdelningen är i stort fri från skatt. To big to fail! Snarare to big to buy. Har varit aktieägare till och från men idag känns inte värderingen så attraktiv. Men jag kan förstå de som är villig att betala en högre premie då de lyckats växa stadigt och tjäna bra med flis. Frågan är hur stora de kan bli innan konkurrensmyndigheterna t ex börjar att kurra?

 2. Haha nu har jag nog rört ihop det lite. Det är ju KMI som köper el paso. Ja att strukturen på bolagsgruppen är som den är får en ju att undra om Jan Stenbeck har haft ett finger med i spelet. /RH

  • Bra kommentar! Jag är själv nybörjare på amerikanska marknaden. KM är stora och värderingen är hög. Det som lockar är den stabila tillväxten och utdelningen.

   Gissar att lilla landet norr om USA är nästa mål.
   Strukturen med de olika KM bolagen är snårig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s