Cirkus Nej har kommit till stan

Nu har det blivit sässong för den socialdemokratiska adeln att säga nej. Säga nej till att bli nominerad till den nya ledaren för partiet. Den som frivilligt vill ställa upp och ta ansvar och försöka vända det sjunkande skeppet får inte chansen. Det ska vara nej, Nej, NEJ och NEJ!! Det ska inte finnas något utrymme att misstolka. Ett nej är ett nej tills det blir ett ja. Det är först när valberedningen ställer frågan hur den aktuella personen skulle svara som det bekänns färg. Offentligt kan de som inte blir tillfrågade hålla en hög svansföring.

Det mest kända NEJ i modern tid var det som Göran Person med en fast och myndig stämma ihärdigt lät massmedia, väljare och det svenska folket höra. Mona Sahlin var sugen på uppdraget på den tiden och var inte lika trovärdigt i sitt nejande så hon fick inte chansen att säga ja.

I dagarna har en hel rad av socialdemokratiska ädlingar tackat nej. Undrar om processen att välja en ny ledare kommer att bli lika sluten som ett påve val i fortsättningen? Var finns demokratin inom socialdemokraterna? Val i små slutna kretsar och sen kommer det fram den ena muppen efter den andra? Är det inte bättre att medlemmarna själva får nominera den de vill ha och sen får de välja bland de 20 kandidater som fått flest nomineringar? Låt dem för egen bekostnad åka runt och tala för sin sak.

Margot Wallström, mångas favorit som partiledare har inte helt oväntat sagt nej men hon öppnar för ett större engagemang för partiet. Hon har tjänat ihop rejält med slantar under sin tid vid EU köttgrytan. En som kanske har gjort sig omöjlig som kandidat är Per Nuder, före detta finansministern och Göran Perssons högra hand. En brutal grå eminens. En socialdemokratisk Darth Wader med Göran Persson som kejsare. Idag är han rådgivare till EQT och ”senior director” i bolaget Albright Stonebridge Group. Inte nog med det. Han tjänar slantar på att distribuera gas. Delägare har han blivit i Swedegas och som sådan en given deltagare i fossilgaslobbyn. Svenskarna har ju tröttnat på kol och vill ha gas i stället. Ungefär så brukar det låta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s