Aktietipsen haglar, så även här

Nu kommer det som alla har väntat på, aktietipsen!

Jag har många års vana vid att gå på aktiespararnas möten. Har många gånger framhållt vikten och värdet av att vara med i denna förening. Då och då har jag lyckats släpa med någon kompis till det bristfälliga stadshotellet i grannbyn. Man får se sig om så man inte få något i huvudet. Däremot är räksmörgåsarna vida kända i byn. När aktiespararna har tuggas sig igenom föreläsning efter föreläsning kommer ofta någon lokal förmåga och ger aktietips. Unisont skrapar ett hundratal pennor i takt med att tipsen ges till den hungrande publiken. Man kan undra vem som baserar sin portfölj på dessa tips?

Bloggrannen Cornucopia efterlyste aktietips idag. En portfölj med 5-10 aktier som ger bra utdelning. Gärna med bakgrund av en allt skraltigare ekonomisk framtid. Började läsa Cornucopia bloggen i slutet av 2008. Blev inspirerad att själv börja blogga men framför allt köpa in mig i Kanadensiska aktier med hög utdelning, de bolag som då var så kallade truster.

När det gäller aktietips brukar jag för min del tycka att det är mycket intressant att se vad som är ”inne” för stunden. Det enda råd man kan ge är att lyssna på andra men tänk själv. Tvivlar man inför en affär så ska man avstå. När man står och väljer mellan två bolag så går jag alltid känslan. Den sviker väldigt sällan. Känns det rätt brukar det bli rätt.

Med de orden så kan vi gå över till lite aktie tips.

Kriterierna är 5-10 bolag som ger bra utdelning i stabila branscher, gärna med fokus på energi som kommer att verka i ett allt dystrare ekonomiskt klimat. Tufft läge men det är bara att kavla upp armarna och leta. Just denna uppgift tänker jag fuska i. Jag har nämligen ett någorlunda likvärdigt investeringsperspektiv. Dock med ett antal tillväxt aktier och några ”turn around case”.

Altagas

Altagas är ett kanadensiskt bolag som agerar i midstream segmentet. De samlar in, processar och lagrar gas och NGL. Några små pipelines stumpar äger de också. Utöver detta producerar de även elström från gas, vatten och vindkraft. En viss verksamhet finns inom gasdistribution till konsumenter.

Altria

Amerikansk tobaks tillverkare, var tidigare moderbolag till PMI, se nedan. Har även en vinfirma och tungt innehav i SAB Miller. Högre utdelning än PMI men har sin tobak i Usa så gamla rökare som inte viste bättre än förgifta sig har gått samman i många olika skadeståndsanspråk. Äger inga aktier där. Började titta när de stod i 18 och idag är de en bra bit högre.

Chartwell Seniors Housing Real Estate Investment Trust

En kanadensisk REIT. De har specialiserat sig på äldreboende. Ett mycket intressant segment. Kunderna står på kö för att flytta in. När en kund dör så kommer nästa knackande på dörren för att sluta sina dagar i ett hus som drivs av Chartwell. Demografin och tillgången på äldreboende är till Chartwells fördel. Det är DYRT att bo på dessa hem men kunderna har sålt fastigheter som de tar av. Förvara och skinna pensionärer är alltså en bärande affärsidé.

Kinder Morgan

Kinder Morgan är min nya favorit. Bolaget startades på mitten av 90 talet och var då en liten småspelare men har växt kraftigt konsekvent genom åren. To big to fail skulle jag kalla dem. Nu har de lagt El Paso under sig. Pipelines för olja, gas och CO2 är huvudverksamheten. Rickard Kinder har ingen bonus, jet eller något annat sätt att berika sig än den utdelning han får som delägare. Han har EN dollar i årslön. Har inte köpt in mig här men tänker göra det. Arbetar i skrivande stund med finansieringen. Kinder Morgan är en grupp av bolag där KMP är basen. KMI är management bolaget och får provis på hur bra det går. KMR är en mer udda fågel men det är upp till var och en att välja vilket huvud av hydran men tycker passar bäst.

Pembina

En favorit. Ja jag har lätt för att bli förtjust i mina bolag. Pembina pipelines har som verksamhet att transportera olja och gas i delstaten Alberta i Kanada. Några avstickare till Usa finns också. De har ca 40 % av flödet av syntetic crude (Syncrude) från oljesandsfälten.  I takt med att vi lämnar platåfasen i peak oil (olje toppen) lär det bli ännu mer fokus på att koka grus för att få olja.

Philip Morris International, PMI

En oetisk investering. Bolaget är stort inom tobak, då främst cigaretter. Tobaks industrin växer ungefär som BNP minus den andel av kunderna som slutar röka i I-världen. Nyrekrytering av ungdomar pågår i u-länderna så man kan nog säga att PMI har ett stabilt kundunderlag. Man kan önska att alla skulle sluta röka men det är just ett önsketänkande. Trots en myriad med information så fortsätter folk ihärdigt att förgifta sig. I spåret av detta tickar kassaflödena in till PMI. Kassaflödet används främst för att köpa konkurrenter och köpa tillbaka aktier som makuleras. En betydande del delas ut till oss aktieägare. Varje kvartal.

Rogers Sugar Inc

Kanadensiskt bolag som sysslar med att producera socker, sirap och andra relaterade produkter. Socker är en stabil men reglerad verksamhet. Delar ut per kvartal. Har ett litet innehav för utvärdering sedan ett par år.

Seadrill

Nytt innehav i portföljen. De har världens mest moderna flotta av riggar för borrning på ultradjupt vatten. Hårt belånat bolag som drivs av norska Jon Fredriksen. Han är känd för att vara bra på att positionera sig. Ja vad ska man tro om framtiden för riggar och jackups? Jag tror det kommer att gå bra. Peak oil kommer att göra att fler kommer att söka sig ut på djupt vatten. Arktis nästa?

TransCanada

Bolag under observation. Har tittat på dem sedan 2009. Man ska betänka att man är ”the slow kid on the block”. Det man inte gör idag kan man göra i morgon. TransCanada är ett slow growing bolag. Tungt inom intrakontinentala pipelines. De ligger bakom Keystone XL som har blivit amerikansk inrikes politik. Långsiktig vinnare även om Keystone XL inte skulle bli av. Har även en stor division för kraftgenerering främst gas men även kärnkraft.

Nyckeltal lämnar jag som en övning till läsaren att själv googla upp. Kursen på aktier noterade i Usa kan man be Siri leta upp om man inte känner för att fingar på tangentbordet.  Funkar förvånansvärt bra trots att man har en lantligt dialekt.

Kom ihåg att bara för att denna bloggare gillar ovanstående aktier så är var och en ansvarig för sin egen ekonomi och misslyckade spekuleringar.

Annonser

One comment on “Aktietipsen haglar, så även här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s