State of the Apple

Idag kom det besked från Apple att bolaget skall dela ut pengar och återköpa aktier. Lite av en revolution kan man säga. Sedan Steve Jobs tog över bolaget 1997 till sin död, har det inte delats ut några pengar förutom någon enstaka gång. Av misstag kanske?

Bolaget kommer att dela ut $2,65 per aktie och kvartal. Till det ska de köpa tillbaka aktier för ytterligare $10 miljarder. Det senare för att kompensera för utspädning av personaloptioner. Tim Cook tjänar till skillnad från sin företrädare långt mer än $1 per år.

Apple står i skrivande stund i strax över $600 per aktie. Det ger en direktavkastning på 1,7%. Inte mycket att hurra för med andra ord. Gissar att de inte kommer att höja utdelningen framöver i takt med förmodade vinster. En utdelning är en utdelning mer än så får nog aktieägarna titta i stjärnorna efter. ZeroHedge citerar en Goldman analys där Goldman tror på allt högre utdelningar. Dock ska man ha i åtanke att Goldman finns till för att tjäna grova pengar på sina kunder.

Steve Jobs var rabiat mot aktieutdelningar och tyckte att pengarna gjorde mer nytta i bolaget. Hans efterträdare är inte lika religiös när det gäller kontanter. Den utlovade utdelningen kommer med råge att tjänas igen även om det skulle gå sämre än förväntat.

Har läst klart boken Inside Apple. Den ihop med Steve Jobs biografin är obligatorisk läsning för alla Apple aktieägare. Undertecknad är en av dem.

Är Apple en bubbla? Svaret är nej, inte om man ser till bolaget. Produkterna är i topp. Apple är starkt positionerat för det de kallar ”post pc eran”. Deras supplychain är världsledande och bolaget är fortfarande mycket fokuserat på att göra bra och användbara produkter.

Över åren kommer bolaget att bli mer som alla andra gissar jag. Första steget är utdelningen till aktieägarna. Symbolvärdet är högt. Nu är de mer ett bolag som alla andra. Om än inte helt.

Gissningsvis har de ett startk momentum i några år till. Under denna resa kan det vara läge för mig att sälja av. Om framtiden kan man inte säga så mycket men väl gissa. Apple är ingen bubbla men aktien är kanske inte något fynd annat än för ett långsiktigt tillväxt case.

Det är upp till var och en. Jag köpte några till i eftermiddags. Bloggaren Lundaluppen har sedan tidigare också köpt in sig. Jag hoppades å det längsta att Apple inte skulle dela ut men tji fick jag…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s