Allt lägre pris på amerikansk fossilgas

Fossilgas eller naturgas? Kärt barn har som man säger många namn. Utan tvekan är den gas man hämtar ur marken i Kanada från forntiden. Jag har anammat fossilgas då naturgas låter som något bra och nyttigt.

Utbudet på nordamerikansk fossilgas har ökat på senare tid. Mycket tack vare ny teknik som gör att man via horisontell borrning, kan utvinna gas som tidigare var oekonomisk. Denna form av gas, skiffergas kräver dock att man använder ett antal olika kemikalier som sprutas ner i borrhålen för att slå sönder stenformationen. Detta kallas ”fracking”. Tyvärr förgiftar detta sin omgivning. Heta debatter i Usa och Kanada har utkämpats mellan lokalbefolkning och de olika gasbolagen. Gas och gasutvinning är ännu en oetisk affärsverksamhet.

Priset på fossilgas i Nordamerika sätts på NYMEX börsen i New York. De futures som handlas där baseras på framtida priser vid knutpunkten Henry Hub. Priserna är i skrivande stund $2.03, vilket är det lägsta pris jag sett under den tid jag varit amatörinvesterare i gasbolag. När man tittar på gaspriser är det lite som att jämföra äpplen och päron. Ibland pratar man om BOE, den energimängd som skulle motsvara ett fat råolja. MMBTU och GJ är andra enheter man använder som kvantitet.

Kan villigt erkänna att det har varit en längre inlärningssträcka för att greppa helheten. Detaljer kan man alltid lära mer av. I grund och botten gäller det att hitta och sälja gasen med vinst. Ett bolag som jag har haft ett tag är Peyto. De har fallit tillbaka en hel del och kostar i skrivande stund $14,76. Med en månadsutdelning på $0,06 ger det en yield på 4,87 %. Långt ifrån de 10-15 % som de gav när de var en trust och gaspriserna var betydligt högre än idag.

Vad tror jag då om Peyto? Svårt att säga men Peyto är bland de bästa bolagen när det gäller att producera gas till ett lågt pris. De har sedan starten på 90 talet gjort aktieägarna glada. Sedan toppen runt 2005 har det dock planat ut. Det är när det flyter blod på gatan man ska investera. Mina första Peyto köpte jag för $6.5 så jag väntar och ser. Under tiden gör jag det jag brukar vara bäst på. Inkasserar utdelning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s