Nokia mot stupet, historien upprepar sig?

Nokia vinstvarnade idag(igen). Det börjar bli en vana att läsa om detta. Dagen då Apple lanserade iPhone förändrades mobilbranschen för evigt. Nokia ägde vid denna tid mer eller mindre mobilmarknaden. Bolagets sourcing(inköp, produktion och distribution) var världsledande inom elektronik industrin. Gissar att Apple redan då var hack i häl. Apple hade i sin tur 2007 ett rejält momentum. Ipod och iTunes gav stora vinster. Mac ökade sakta men säkert från låga nivåer. 1996-97 tog Steve Jobs över ett mycket sargat bolag. Det lär ha varit 90 dagar från konkurs. Mellan åren 1986-1996 var det bara fiaskon och ett otal olika datormodeller som lappade över varandra i korta serier. Katastrofen var nära.

Nokia hade åren innan haft sin katastrof. Bolaget var konkursmässigt och kom från en konglomerat bakgrund. Stövlar, TV apparater och lite telekom fanns under samma tak som många andra områden. Ganska likt Apple 1996. Det gick så långt att Nokias VD Kari Kairamo brände ut sig och begick självmord 1988. Eländet fortsatte i några år till, mycket på grund av att Finnland var inne i en depression under det tidiga 90 talet. Den stora kunden, Sovjetunionen upphörde att existera. Finnland hade under längre tid levt gott på att idka byteshandel med sin röda granne. En ung Jorma Ollila, frälsaren räddade Nokia. Vändningen var häpnadsväckande. Man ser dessa vändningar först när de har hänt. Varje gång tänker man att ”f*n” att man inte köpt aktier. Nokia blev bäst i världen på att producera telefoner som kunderna ville ha. Högsta mode var att det gick att byta skal på mobilerna och att det inte fanns någon antenn som gjorde att luren fastnade i fickan. Livet lekte.

De tröga ingenjörerna på Ericsson tyckte att deras lurar som såg ut som små likkistor var bättre rent tekniskt. En antenn som sticker ut ger bättre samtal än en liten instoppad. Kunden bestämmer tillslut och Ericsson fick se sin dominans på mobilsidan ge vika. Efter några år med miljardförluster gick de ihop med Sony och bildade Sony Ericsson.

Ericsson missade vad kunderna ville ha. Nokia var herre på täppan tills Apple lanserade sin lur. Nokia skrattade åt den och vägrade länge göra en touchmobil. När de insåg vart det hela var på väg så hade tåget redan gått. Nokia har idag inget operativ, ingen marknad för appar till eget operativ. Navigation har de i form av Navteq, lite musik och annat. Operativet kommer från Microsoft. Nokia precis ett Android liknande operativ MeeGo som de övergav till förmån för Microsofts Windows Phone.

En ständig ström av nya Symbian lurar som kunderna nu har vänt ryggen ger förluster. Kvartal ett och två är uträknade. Kanske vänder det till hösten, tidigast? Nokia och numera Microsoft har slagit sina påsar ihop. Två sänken gör inget flöte.

Apple rullar på till glädje för oss aktieägare. Förr eller senare gör Apple en stor miss. Vi får se om det blir en lika monumental sådan som Nokia har gjort. Båda bolagen har i närtid varit nära konkurs. Turn-around case är mycket lönsamma om man prickar rätt. Apple gjorde en mobil ihop med Motorola(ROKR E1) som floppade hårt. Vis av den erfarenheten gjorde de om och gjorde rätt. Risken är att Apple blir fångad av sin egen framgång. Det finns alltid hungriga spelare som vill ta över.

Teknik investeringar är riskkapital. Dagens vinnare är morgondagens förlorare. Jag följer med vad som händer Nokia. Ericsson gick ner med över 90 % i början av 2000 talet. När Nokia har gått ner 95 % från toppkursen kan man börja köpa några poster ifall det skulle börja hända något oväntat. Det ”oväntade” kan vara vad som helst. Många småsparare som äger Nokia visar idag sin ilska medan andra är i förnekelse fasen. Tyvärr har många bara en eller ett fåtal bolag i sin ”portfölj”.

Spännande tider när man likt undertecknad bloggare har aktier som intresse.

Annonser

One comment on “Nokia mot stupet, historien upprepar sig?

  1. Jag tror man måste se detta på lite längre sikt. Nokias nya modeller Lumia 710 och 900 med Windows Phone har bara lanserats i USA sen en kort tid tillbaks. Lumia 900 bara sen den 8 april. I dagarna lanserar de även en billigare modell som ska ta sig an de billigare Android modellerna:Nokia Lumia 610 NFC.
    Det kommer att ta några månader innan det får ett genomslag.
    Se gärna denna presskonferens om deras strategi:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s