Tvångsförsäljning snart i ett hus nära dig?

Det var ett tag sedan det skrevs något på bloggen om bostadsmarknaden. Har ingen egen statistik att komma med. Detta är mer några egna reflektioner. SVD kör hårt i dagarna med sin räntekarta. Kul initiativ där folk kan berätta var de bor, hur mycket de har lånat och till vilken ränta de har. Oväntat nog kom de fram till att de som bor i rika högavlönade områden får betala mindre i ränta. Tänk så här om du har två grannar som heter Grek och Tysk i efternamn. Vem skulle du helst låna ut till? Du vet ju innerst inne att Grek inte alltid jobbar så hårt och vill betala och göra rätt för sig. Tysk arbetar desto mer men han har en ful ovana att okupera din trädgård då och då när han vill leva på större yta. I det korta så lånar du hellre ut pengar till Tysk. Han får lägre ränta än Grek. Danderydaren får således lägre ränta än Rinkebyaren.

Själv får jag en känsla av att de som tittar mycket på räntekartan har ett sting av jantelagen i sig. Min ränta får inte vara högre än din för då är jag en dålig människa, kanske någon tycker? En annan tanke är att folk kanske ligger illa till? Behöver man förhandla med banken och det blir en kamp på liv och död för att få en extra rabatt på 0,25 % ja då är det nog kört i långa loppet. Det ska inte spela någon roll om man har 3,5 % i ränta eller rent av 8 % för en familjs privatekonomi. Klarar man inte 8% som många har ”lovat” banken när de köpte bostaden, ja då är man körd. Kanske får grannen sin bostad tvångsförsåld först. Det bör ju värma ett jantehjärta.

Det är individens fria val att skuldsätta sig och sen eventuellt gå i konkurs. Det är kanske synd om de barn som får flytta och skaffa sig nya kompisar i ett sämre område. Å andra sidan kanske de lär sig något och själv undviker att sätta sig i skuld.

Generationen som var ung under 30 talet köpte sällan eller aldrig några aktier. De hade Kreugerkraschen i färskt minne. En del av dem hade äldre släktingar som fick gå från hus och hem på grund av felaktig spekulation. Historien upprepar sig.

Själv kommer jag ihåg att man fick lägga drygt 30 % i kontanter för att få ett lån en gång i tiden. Det borde definitivt införas igen. Ihop med rask amortering och slopade räntebidrag skulle vi få en långsiktigt sund utveckling på bostadsmarknaden. Det lär ju svida i närtid. Denna typ av reformer får införas små steg i taget.

Tyvärr kan jag bara drömma vidare. Det kommer inte att hända. Inte i närtid i alla fall. Nu har vi en regering som är handlingsförlamad. Kanske har Reinfeldt denna karriär i sikte? Ett litet livstecken kom idag. Buy to let är det nya. Man ska kunna hyra ut sin bostadsrätt och tjäna lite pengar på det. Jag tycket det är bra. Många föreningar säger tvärt nej till att man ska få hyra ut. Endast ett fåtal undantag tillåts. Bloggaren Cornucopia skrev dagen till ära om det. Han har uttömmande grafer och statistik för de som vill fördjupa sig i ämnet svenska bostäder.

Kan vara en affärsidé att köpa bostadsrätter och hyra ut dyrt till migrationsverket eller kommunen. De har ju svårt att få bostäder till sina klienter. Framför allt i fina områden som Danderyd och på Östermalm.

Annonser

3 comments on “Tvångsförsäljning snart i ett hus nära dig?

 1. Det som är viktigast för regeringen är att vinna nästa val. Amen. För att lyckas med det måste dom ha en majoritet av medelklass väljarna (bolånetorskarna ?) med sig.
  Alltså, underlätta för dem att tjäna lite extra cash och se för guds skull till att de inte behöver oroa sig för sin boendekostnad.
  Räntan kommer de göra allt för att pressa ner, enbart för att röstmaximera inför valet. Vem vet, kanske utökat ränteavdrag kommer lagom till nästa val…?
  Skrämmande minst sagt…

  • Det är viktigt för alla regeringar att vinna val. Intressant att studera hur desperat Reinfeldt kommer att. Störst desperation verkar Centerpartiet ha. Det ena konstiga förslag efter det andra kommer därifrån. Anders Borg ligger lågt.

 2. 8% är en helt orealistisk ränta som bygger på en inflation på ca 5 %, mao löneökningar på minst 5 % så det hela är ett meningslöst antagande.

  Apropå risk. fundera på alla löjliga långa betaltider mellan företag i stället och de notoriskt underkapitaliserade bolagen i alla branscher. Så fort de har lite pengar så delas det ut. Alla bolag borde ha råd att gå med hyfsat stora förluster ett år utan att behöva finansiera sig externt.

  Fokusera på verkliga finansiella problem istället för meningslösa bubbelspekulationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s