Vad gör lånen med oss?

Vilket fint väder det har varit denna långhelg. Trädgårdsarbetet har tagit fart. Det har klippts och fixats. Gräsmattan har fått sig en genomkörare med en nyinköpt vertikalskärare. Den är eldriven. Förra året lånade jag ett bensindrivet monster av en släkting.

När jag sökte reda på information om skötsel av gräsmattan, snubblade jag över en intressant artikel på en sida som heter Byggahus.se. Denna sida har på senare tid blivit rätt så stor när det gäller allt som har med hus att göra. Själv besöker jag den lite då och då när ”torpet” skall renoveras eller det bara skall fixas med något i trädgården.

Artikeln handlar om vad lån gör med oss som personer. Är det bra att låna för att få högre status genom att konsumera rätt? Det finns många åsikter i denna fråga. Det finns en del som har lånat sig rika, haft tur helt enkelt. Andra slutar sina dagar i lyxfällan, fast utan att vara med i TV och få ett årskort på Skansen. De får se sitt hem försvinna när kronofogden har gjort utmätning. En del prioriterar friheten att vara skuldfri och inte behöva arbeta all sin vakna tid.

En som tillhör bolånekollektivet kan lätt bli en bolånetorsk. Det har kanske kommit till en gräns då vanligt folk inte vill skuldsätta sig till varje pris? Det är kanske inte värt att teckna in hela sin livsinkomst för att få köpa ett nytt småhus på en sekunda markbit. Vart 10:e år kommer det en ny design av dessa dussin områden. Förra generationen var fyrkantiga boxar som allt för ofta började mögla. Sedan massfabrikationen av småhus började, har dessa riskkonstruktioner blivit många och dyrbara. Billigt att tillverka men vållar köparna stora bekymmer efter några år.

Köpa nytt hus är ett vågspel. Småhusbolaget som producerar huset kan gå i konkurs. Tidigare har jag skrivit om LB-hus. Nu är det Sidensjöhus som står i tur för att gå i konkurs. Sidensjöhus har lyckats med detta konststycke tidigare och är nu upp i sin tredje konkurs.

Kanske har ägarna titta lite för mycket på en känd svensk sommarfilm, S.O.S där det talades om att att det tilltänkta sommarlandet krävde ”ett par tre” konkurser för att gå runt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s