”Gratis amortering”

För drygt en vecka sedan fick jag en lapp från den lokala sparbanken. Lappen var förväntad, då det har gått fem år sedan lånet senast lades om. Lånet togs ursprungligen för inköp av ett styck fastighet i en liten by på landet.

Lånen på ”torpet” är till ca 60 % bundna på 3 månader och resten bundet på 5 år. Räntorna var högre 2007 än vad de är idag. Nu är det bra läge att binda på fem år. Passar på att lägga det man spara på ränta i en extra amortering, samt den inbesparade månadskostnaden som amorteringarna har sparat in sedan tidigare. Kostnaden för räntorna blir således samma som de var 2007 men amorteringen ökar.

Det är många idag som inte amorterar, en tickande bomb för deras privatekonomi. Den som är satt i skuld är inte fri. Det ordspråket använder jag ofta. Det finns även de som säger att vill man ha något får man kämpa för det och ta en risk. Köpa bostad är en risk man tar. Mycket kan gå fel och dyrt är det mellan varven när det skall renoveras. För att minska risken för t.ex sjukdom och arbetslöshet så är det bra att amortera. Renoveringar sätter man löpande av till varje månad.

Bloggrannen Cornucopia? har som vanligt skrivit ett väl läsvärt inlägg om vikten av att ha buffert, amortera och se över sin ekonomi inför den kommande kraschen. När det gäller aktier håller jag inte helt med honom men det beror på vilken infallsvinkel man har. Mer om detta i ett kommande inlägg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s