Bolånetorskar snart under isen

En ständig ström av statistik sköljer över oss. Bolån och bostäder är något som intresserar många människor. Därför skrivs det mycket om detta ”fenomen” i media. Journalisterna är själva i allra högsta grad delaktiga i det hela. Belånade upp till skorstenen och bor ofta i bostadsrätt i centrala Stockholm. Cornucopia? visade detta på ett elegant sätt med sin Journalistkarta. Ett sätt att göra parodi på SVD’s tjötande om sin bolånekarta. Nu får den fagra Carolina Neurath se sin bostad utsatt på karta. Gissningsvis darrar hon inte om knäna likt de finansmän hon brukar utsätta för karaktärsmord med sin vassa penna.

Det finns alltid en åsikt om det skall gå upp eller ner. Räntan är hög eller låg. Ofta blandas det ihop med vad vederbörande själv har ”investerat” i. Jag sätter investerat inom citat, då jag inte anser att en bostad är någon investering. Under innehavet genererar den inga inkomster men väl en mängd utgifter. Man kan gradera alternativkostnaderna. En svit på Grand Hotell under tio år kanske är en ytterlighet medan att sova i en pappkartong på Långholmen kanske är att dra skalan lite väl långt åt andra hållet.

En bolånetorsk är en person som har lånat till en bostad, så mycket h*n kan, ligger på marginalen, spänner gummisnodden hårt och hela upplägget tål inga motgångar. När det kommer en kortare eller längre dipp/ras kan det gå illa ekonomiskt. I värsta fall blir det tvångsförsäljning och restskulden läggs på en dyr blanco kredit.

Var och en är ansvarig för sin ekonomi. Det är synd om det drabbar tredje part, t.ex barn till föräldrar som spekulerar bort sin ekonomi. Man kan lätt tro att parveny kan uppnås genom stora lån. Ett socialtsystem mår bra av en viss mängd rörlighet. Förr kallades det för ståndscirkulation. Benämningen är från den tid då vi hade fyra stånd i landet, adel, präster, borgare och bönder. Det fungerade bra tills industrialismen började. Klassresa var något man gjorde med en skolklass som åkte på besök till någon avlägsen sevärdhet som t.ex Skansen.

SVD talar om ”boprisras”. En nedgång på 10 % är knappast något ras. Södertälje är ett särfall med gängkrig och ett näringsliv i fritt förfall. Astra har lagt ner sin forskning och håller på att avveckla andra delar av sin verksamhet. Gissar att Scania kommer att lägga ner stora delar av sin verksamhet nu när Leif Öst har blivit utköpt och kommer att fördriva resten av sin tid med att sitta på möten i Tyskland och vänta in pensionen. Leif Väst har redan checkat ut och tillbringar väl all sin tid med att klättra i master och begripa sig på TDMA slottar?

Cyklerna för bostäder är långa och sega. Från topp till botten tar det ett antal år. Hur djupt det faller denna gång kan man bara gissa. Det kanske bara är en liten nedgång och bubblan tar ny fart ifall vi får nollränta och landet dränks i nytryckta pengar. Spanien, ett Grekland i jätteformat är snabbt på väg att gå i kånken. Bubblan pyser ut förr eller senare. De som vet med sig att de ligger på kanten har blivit varnade upprepade gånger från alla möjliga håll.

Vad har denna bloggare själv gjort? Det har jag skrivit i artikeln gratis amortering.

Annonser

2 comments on “Bolånetorskar snart under isen

    • Journalistkartan är ett elegant hack.

      Man ska inte förstöra en bra story genom att kontrollera fakta. Jag gjorde en koll först och helt rätt, markören ligger i ett närliggande grönområde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s