Spektaklet Almedalen

Ett säkert tecken på att det är semestertider är att besöken på bloggen minskar och att den politiska adeln ihop med klämfriska lobbygrupperingar åker till Gotland för att ”hygge sej”. En och annan halvkändis försöker bäst de kan profilera sig och kanske sälja in sig. För vanligt folk finns där inget att hämta annat än man kan ana vart den politiska vinden kommer att blåsa.

Ska försöka mig på att recensera veckan på avstånd, ja jag bor långt från Visby. Det är svårt att förhålla sig objektiv till politik. Det är ännu svårare att inte klanka ner på partiernas frontfigurer, partiledarna. En gräsrot som talar skulle man kunna säga.

Moderaterna. Inte mycket nytt under hjässan på landsfadern Borg och hans osynlige chef, Reinfeldtaren. De har kommit till insikt, att om inget drastiskt görs, kommer de att förlora valet. Borgen kommer att gå till historien som en mycket stram och ansvarsfull finansminister. Han tillhör de stora väl i nivå med Persson och Sträng. Tyvärr har det privata lånandet löpt amok under hela epoken Reinfeldt. Summan av allt lånande i landet förskräcker. I sedvanlig ordning kommer vi skattebetalare att stå för notan.

Folkpartiet.  Partiet som är det minst liberala av de nuvarande riksdagspartierna, lever i skuggan av Moderatera .De har inför valen spelat på språktester, piskor och inga morötter till folket samt att vi skall sättas på fattighuset för att kunna vara solidariska med EU. EU stollarnas förlovade parti. Sverige betalar ett mycket högt pris för att vara med i EU och mer kommer det att bli. För mer fakta läs vad bloggrannen Cornucopia? skriver.Vi har således mycket lite att vinna på att hjälpa till.

Kristdemokraterna. Kan inte komma på vad de står för eller har gjort de senaste åren. De tillhör i alla fall inte verklighetens folk. Jag tänker faktiskt främst på Alf Karlsson och polkagrisar från Gränna när jag hör ordet Kristdemokrat. Polkagrisar är goda…

Centern. Detta parti har genomgått en transformering. Bort med alla omoderna lantisar och in med fräscha latte drickande ungdomar från Södermalm. Ut med det gamla och in med det nya. Fullt ös eller medvetslös. Hoppa från tuva till tuva, förlåt, tuvor växer ju ofta på landet. Tweets skall det vara. Det ena ogenomtänkta utspelet efter det andra. Känns som de är smått panikslagna, händer inget drastiskt åker de ur riksdagen. Annie Lööf öppnade upp för en förnyelse av alliansen. Version 2.0 som hon kallar den. Undrar om Borgen faller till föga för detta.

Socialdemokraterna. De kommer med sina utspel idag. Från att ha haft två kalkoner till ledare verkar de ha fått lite mer ordning på laget. Är det en smart strategi eller bara slump att man inte har hört så mycket från partiet? Socialdemokraterna har ett gediget arv att bygga på. Anpassar man budskapet till normala människor kan de åter igen bli en vinnare. Lyssnade på Stefan Löfven i P1 igår. Han öppnade för en bred överenskommelse i energifrågor. Vi får hoppas att det blir klarhet i denna fråga. Löfven har många år med tunga förhandlingar bakom sig och vet vad som krävs för att två parter skall nå enighet.

Idag kom ett litet ”utspel”, en skvätt på 100 mkr skall satsas på små företag. Massiv byråkrati för att få några slantar, ifall nu det skulle realiseras. Socialdemokraterna har historiskt närmast bekämpat de små företagen. Trovärdigheten är mycket låg i denna fråga.

Vänsterpartiet. Partiet ligger rätt till när de skall fånga den kommande vänstervinden. Ser de till att hålla sina stollar kort och ger tusan i att köra toblerone politik kan de växa. Deras nya partiledare verkar vettig.

Sverigedemokraterna. De tror sig bli Sveriges tredje största parti. Läste att en ändring i grundlagen lär gynna dem om det bli osäkert parlamentariskt läge vid nästa val. Genast kommer någon politruk fram och hojtar om hot mot tillväxt. Frågan är om Sverigedemokraterna kan prata om något annat än invandring och invandrare? Ska de växa får de bredda sin politik. Ett enfråge parti för missnöjda väljare håller inte i längden.

Miljöpartiet. Detta parti skriver jag om sist. Partiet är inte lika hårt uppbunden på vänster-högerskalan. De kan göra upp med högern om det gynnar partiet. Det borde premieras av väljarna. En pragmatisk politik. Partiet leds av två språkrör. Det eleganta är att de sitter under en begränsad tid och inte hinner bli lika korrumperade som en partiledare kan bli. Fridolin är ett starkt kort. Romson är lösare i köttet och övertygar inte när hon säger att lantisar gillar att köra bil 20 mil för att köpa korv. Jag har själv bott i Norrland. Kollektiv trafiken är inte direkt ett alternativ om man säger som så.

Annonser

5 comments on “Spektaklet Almedalen

  • Vi får se vad Löfven orkar med. Först skall han vinna valet. Det finns många särintressen inom socialdemokratin som vill ha lite ”payback” om de vinner valet. Sen skall han ju en parlamentarisk bas att stå på. MP lär troligtvis utgöra grunden till den. Det partiet tror ju att allt löser sig själv så fort kärnkrafen avvecklas. Å andra sidan är de nog det parti som är mest öppna för att ta till sig peak-oil. Intressanta tider stundar.

  • Tack för din kommentar. Du har säkert något intressant att skriva på din blogg när det gäller politik. Din kunskap i historia kan komma väl till pass. Saker har en tendens att upprepa sig men med andra spelare i huvudrollen.

   Går EU i kvav kommer det nog ”brunfärgade” politiker som pekar ut befolkningsgrupper som skyldiga. Har hänt i historien och kommer att hända i framtiden.

 1. Ja det låter inte helt omöjligt. Den sammanhållande vision som EU och andra storheter har (speciellt när det gäller att införliva redan existerande stater i sammanhållningen) tenderar att nå en viss punkt. Vi kan redan se hur centrifugala krafter är på väg att slita sönder EU och dess stora aktörer (källan jag har på det är internationell och menar iofs att Skåne är en av de platser som vill ha självstyre… =)).

  SD börjar bli så hemtamt att de kan komma att ses som ”räddarna” när de riktiga brunskjortorna börjar med sin häxbränning. Där kan det vara bra att stå som egen nation istället för att vara beroende av EU, se hur det har gått för Grekland.

  Jaja… vill ju inte vara bitter.

  Skriver en del om politiska saker, men inte så mycket om riksdagspolitikernas väl och ve, jag ser det i stort sett som ett enda parti och alla dansar de efter finansmarknadens pipa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s