Köper Avanza till IPS portföljen

Det är låg aktivitet i portföljerna. Aldrig fel att ha lite likviditet över. Idag tömde jag IPS depån på kontanta medel och köpte en liten post i Avanza Bank Holding(Avanza). Aktien har nästan fallit fritt och det kanske den fortsätter att göra. Man skall ju inte fånga fallande knivar som det heter. Regler är till för att brytas när man vet vad man gör och varför.

Det viktiga är alltid vad bolagen presterar och inte dagsformen på aktien. Man skall skilja på bolag och aktier. Det gäller även åt andra hållet. Är man en trader behöver man inte ha någon koll på bolaget utan helt fokusera på just aktien. Två motsatser. Själv ligger jag åt bolagshållet men tvekar inte att göra en exit om kursen skenar iväg alternativt köpa om det flyter blod på gatorna och underliggande bolag ser hyggligt ut.

Avanza redovisade idag ett dåligt halvårs resultat som fick aktien att backa ytterligare. Ser man några år framåt ser det dock ganska ljust ur för bolaget. Fokuserad kostnadskontroll och slutförda investeringar på IT systemen och av vad man kan tror blir det sen lite lugnare.

Flytträtt för vissa typer av pensioner lär gynna Avanza med sin lågpris, gör det själv affärsidé.

Utdelningen för 2011 var 10 kr per aktie. Det lär inte bli så i år. Jag gissar att helårsresultatet kommer att ligga på runt 8 kr och då bör utdelningen hamna på 7 kr. Gissningar från min sida. Säg att vi är försiktiga och drar till med att direktavkastningen hamnar i häradet 4,5 till 5 % så är det inte dåligt. Naturligtvis får man hoppas att bolaget vänder resultatet och detta bara är en temporär svacka.

Kostnaderna vilar ganska tungt på den fasta sida, förhoppningen är att ökad volym i courtage och kickbacks från fondsidan snabbt ger avtryck på sista raden.

Huvudägaren är Sven Hagströmer via sitt holdingbolag Creades.  Förhoppningsvis borgar det för en stabil ägarbild.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s