Euron är återkallelig

I sommarvärmen försöker jag läsa Dagens Industri, DI på nätet. DI har totalt misslyckats med sin nya design. Det blir längre och längre mellan gångerna man besöker sidan. Man får nöja sig med att läsa gårdagens industri nyheter i döda träd varianten som droppar ner i brevlådan.

Dagens inlägg, förhoppningsvis kort då man sitter och skriver så svetten lackas i skuggan, kommer att handla om den misslyckade valutan Euro.

I DI läste jag jag rubriken att ”Euron är oåterkallelig”. Jaha tänkte jag, då är det nog kört eller så står det och väger. När någon storkalibrad potentat säger att ”vår beredskap är god”, ”banken står starkt” är det allvarligt för att inte säga kört. Rädda vad som räddas kan. Storfinansen och politikerna kör på så länge de kan för att säkra sig själv och göra så stor vinst de kan och sen låta småfolket(small people) ta smällen. Grekland är ett bra exempel att följa.

Nuförtiden hör man inget prat om att Grekland skall räddas. Grekland kommer att gå i konkurs och lämna euron. Det är bara en fråga om tid. Behöver finansen mer tid så får Grekland låna lite mer pengar, annars inte.

De senaste två årens rubriker om Grekland kan man lätt återvinna om man är en lat redaktör. Bara att låta datan göra sök och ersätt på ordet Grekland och byta ut det mot Spanien.

Man kan bara spekulera om eventuella vägar mot undergången men att euron försvinner, det kommer den att göra, frågan är bara när. Alla valutaunioner har upplöst förr eller senare liksom alla pappersvalutor förr eller senare blir värdelösa.

Ett svenskt exempel är en tia från 1890 talet.  Om man har en sådan idag har den ett visst antikvärde, troligtvis mer än tio kronor men hade man valt sina tio kronor i guld så går myntet lätt att sälja då det alltid finns efterfrågan på guld. Guld är pengar men pengar är inte alltid guld.

Bästa läget att investera är oftast när det flyter blod på gatorna. Man får bara hoppas att man själv inte stänker ner asfalten. Det finns fina investeringar att göra i Euroland om man inte tror att världen går under i närtid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s