Billiga krediter får börsen att stiga

Västvärlden är högt skuldsatt, vissa länder mer än andra. Sverige ligger illa till om man räknar med all skuldsättning(stat, företag, landsting, kommunalt och framför allt de privata skulderna). Bloggrannen Cornucopia? har i sitt inlägg räknat ut att skuldsättningen uppgår till 470 % av BNP. Smaka på den siffran. Det är en gigantisk bubbla. När den spricker kommer det att bli tufft läge, framför allt för de privatpersoner som har stora lån. De som slår sig för bröstet och säger att ”jag är obelånad så mig kvittar det” kommer att få betala via skattsedeln och med sämre vård, skola samt omsorg.

Ett fynd i trädgården.

Lösningen på finansiella kriser sedan minst tio år tillbaka har varit att trycka mer pengar och dränka marknaden i likviditet. Meningen är att aktiekurser och andra ”indikatorer” skall stiga och få småfolket att känna sig rika. Vilket i sin tur skall leda till ökad konsumtion. Problemet Lösningen är att småfolket inte är så flitiga med att spara utan lånar i högre utsträckning till konsumtion vilket pumpar upp det ekonomiska hjulet ännu en gång. Punkteringen märks inte för stunden och bilen rullar vidare några kvarter till. Ingen vill ta kostnaden för att laga punkteringen eller ännu hellre byta däck. Vad kan man förvänta sig framöver? Gissningsvis en pyspunka som varar i ett tiotal år men i värsta fall blir det en explosion och däcket hoppar av fälgen.

Bloggrannen Lundaluppen uppmärksammade att hans Wal-Mart aktier har stigit ca 35 % på ett år utan att bolaget gjort bättre i från sig än prognos. Gissningsvis är likviditet från FED en bidragande orsak. Det kan även vara så att det inte har varit populärt på ett tag att äga en hyggligt säker aktie som ligger ner och tuggar på. Investerare agerar i flock. När de får spår på en aktie så skall alla äga den på en gång. Apple är ett bra exempel på det.

Detta mönster kan en investerare eller spekulant använda sig av.

Läs även Flutes inlägg om svenska hushållens skuldökning.

Annonser

2 comments on “Billiga krediter får börsen att stiga

    • Intressant! Då är det kanske min andra gissning, att investerarkollektivet gjor en ”omvärdering” av bolaget? Wal-Mart är inget bolag som jag följer. Förutom att jag läser de inlägg som du skriver på din blogg.

      Jag läser återigen The intelligent investor och då blir man inte förvånad att det finns ”felprissättningar” det ju de som en investerare får en hel del av sin avkastning ifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s