Höstskörd

I söndags var det en fin höstdag. Klar och fin luft samt en strålande sol. Det var med lite vemod man plockade ner årets äppelskörd.

Vart tog sommaren vägen? Alla planer man tänkte förverkliga som inte blev gjorda. Det mesta av sommaren regnade bort, så även början på hösten.

”Torpet” har åtta äppelträd och två päronträd. Trots att de bildar en trivsam barriär mot grannen och därmed är hårt klippta, bär de på frukt. En fröjd att bärga dessa äpplen. Ungefär där upphör min kompetens när det gäller äpplen. Andra i min närhet förvandlar dessa äpplen till god äppelkaka och äppelmos.

Äppelskörd

Gröt och äppelmos markerar att vi har vinter att se fram emot. När man skall åka till staden och göra sina dagsverken behövs rejält med energi. Som ”torpare” utgör gröt en betydande del av kosten på vinterhalvåret. Fördelen med att själv kunna odla är att man vet vad man stoppar i sig.

Självförsörjningsgraden av egen odlad mat är låg, men kan blir bättre allt eftersom onödiga ytor i trädgården förvandlas till odlingsytor. Med ökat intresse blir det fler grödor att bärga.

Om någon av bloggens läsare är intresserad av odling så finns det gott om andra läsvärda bloggar inom samma ämne, ett axplock nedan bland de som jag följer regelbundet.

Cornucopia? Sveriges största blogg inom ekonomi och samhälle skriver då och då om sitt liv som småbrukare.

Flute tankar, även här ekonomi och samhälle med läsvärda artiklar inom odling. Han var en av de drivande i förra årets FRÖ uppror.

Ylven. Miljö och peak oil, giftig bakom tangentbordet och gör processen kort med män som kör bil. Har gått och köpte en gård och har väl många tankar om blommor och bin.

Nisse i torpet. Har gått från att vara en inhyrd torpare till att bli en hemmansägare.

Fru Purjo fixar. Grönsaksodling och pyssel med fjäderfä.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s