Biogas på Kuba

En bonde på Kuba har börjat ta tillvara gödsels från sina grisar och göra biogas av den. Han använder en primitiv metod för att lagra och distribuera gasen, stora plastsäckar. Produktionen av gas överstiger vad han själv producerar. Överskottet distribueras till sina grannar som tacksamt tar emot gasen.

En strand på Kuba

Elnätet på Kuba är väldigt skakigt. En försmak mot vad vi kommer att få i Sverige. Det intressanta är att jag tycker mig skåda framtiden. Framtiden är energifattig och vi människor kan bara leva på det flöde som naturen genererar. Tiden med stora energilager börjar ta slut.

Folket på Kuba ligger relativt sett i vinnarhålet då de idag redan lever under små omständigheter. Levnadssättet är inte självvalt för småfolket, utan en konsekvens av regimens politik. Kuba styrs fortfarande av regimen Castro.

Lantbruket kommer att bli en nettoproducent av energi. Biogas och biodrivmedel kan produceras och konsumeras lokalt. De gårdar som har ett överskott kan sälja det till en lokal marknad. En ko kan enligt en artikel i Wikipedia producera upp till tre kilowattimmar med energi per dag. Redan idag är det bönder och skogsägare som säljer bioenergi i form av ved. Idag är det ”mysigt” att elda med ved i spisar med stora glasluckor men i framtiden kommer det att bli en livsnödvändighet.

Under tiden så kan man luta sig tillbaka och låta utdelningarna från Nibe ticka in.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s